A+
a-
Pieejams jaunākais Karjeras ziņu digitālais izdevums

Karjeras aktivitātes

Aktuāli

30.07.2024

Pieejams jaunākais Karjeras ziņu digitālais izdevums

Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) tiešsaistes resursā “Karjeras bibliotēka” ir pieejams jaunākais “Karjeras ziņu" izdevums. Tajā publicēta informācija par pēdējiem pasākumiem un notikumiem karjeras atbalsta jomā.

Daži no pēdējiem pasākumiem un notikumiem karjeras atbalsta jomā mūsu tehnikumā:

Karjeras izglītības un konsultēšanas labās prakses pārņemšana Kiprā

Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Karjeras izglītības vadītājs Artūrs Homins no 15. līdz 19. aprīlim Nikozijā, Kiprā, devās sadarbības tīkla Academia pieredzes apmaiņas studiju vizītē, lai iepazītos ar karjeras izglītības un konsultēšanas labo praksi dažādās nozares atbildīgajās organizācijās. Vizītes mērķis bija iepazīstināt 10 dažādu valstu - Latvijas, Igaunijas, Norvēģijas, Francijas, Dānijas, Zviedrijas, Luksemburgas, Austrijas, Vācijas un Slovēnijas - karjeras konsultēšanas speciālistus ar karjeras konsultāciju metodēm un stratēģijām dažādām mērķa grupām, sākot no valsts nodarbinātības pakalpojumiem līdz izglītības sniedzējiem .

Ārvalstu karjeras atbalsta speciālisti iepazīst karjeras atbalstu profesionālās izglītības iestādēs Latvijā

Karjeras atbalsta speciālistiem bija iespēja apmeklēt Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu (RTRIT), tiekoties ar tehnikuma valdes locekli-direktore Ilzi Ločmani, Starptautiskās sadarbības centra vadītāju Zani Saukāni un karjeras izglītības vadītāju Artūru Hominu (sk. prezentāciju). Viesiem bija iespēja uzzināt par tehnikumā piedāvātajām profesionālās un pieaugušo izglītības programmām un karjeras attīstības atbalsta pakalpojumiem, tehnikuma starptautisko sadarbību, t.sk. Erasmus+, audzēkņu un pasniedzēju mobilitāti, kā arī ar tehnikuma audzēkņu dalību nacionālajos un starptautiskajos prasmju konkursos. 

Īpašu interesi raisīja iespēja praktiski izmēģināt "Soft Skills Tree" galda spēli, ko RTRIT pedagogi izmanto darbā ar izglītojamajiem vispārīgo 21. gadsimta un karjeras prasmju attīstīšanai. Galda spēle ļauj jauniešiem aktivizēt un trenēt piecas vispārējās prasmes, kuras cieši saistītas ar izglītojamo karjeras attīstību un iekļaušanos starptautiskā vidē: sadarbība, spēja pārvarēt stresu, motivācija, mācīšanās vēlme, kritiskā domāšana. Šo spēli kā palīgrīku var izmantot audzinātāji audzināšanas stundās, kā arī skolotāji profesionālo priekšmetu ietvaros, darbojoties ar jauniešiem. Spēles mērķis ir veicināt vispārējo prasmju attīstību un sagatavot jauniešus darba tirgum, piedāvājot viņiem iespēju saskarties ar dažādiem izaicinājumiem un situācijām, kas attīsta šīs prasmes. Spēle izstrādāta Erasmus+ partnerības projekta ietvaros (plašāka informācija par spēli RTRIT mājaslapā šeit). 

Vācijas Valsts nodarbinātības aģentūras karjeras konsultanti Claudia LandauDanica JunkerLara Lienhard, un Harald Risse sniedza prezentāciju par mūžilga karjeras atbalsta organizāciju Vācijā un plašu karjeras atbalsta pasākumu klāstu dažādās Vācijas federālajās zemēs. Kolēģi atklāja, kā pārstāvēto federālo zemju ekonomiskais un ģeogrāfiskais stāvoklis ietekmē iedzīvotāju karjeras veidošanas iespējas un ieradumus. PrezentācijāVācijas kolēģi īpaši akcentēja dažāda veida pieejamo atbalstu jauniešiem pirms darbā iekārtošanās. (sk. prezentāciju). Šāds atbalsts ietver vairākus virzienus: “Profesiju iepazīšana”, “Pašizpēte un karjeras plānošana”, “Darba tirgus iepazīšana” un “Atbalsta pasākumi, lai noturētos izglītībā”. Piedāvātais karjeras atbalsts tiek balstīts principā "Nevienam nav nedz jāapmaldās, nedz jāpamet skola bez profesionālās izglītības." Arī Vācijas kolēģu piedāvātā metode “Roma-Berlīne” bija paredzēta jauniešu vērtību atklāšanai, radot viņos izpratni par dažādiem karjeras izvēles faktoriem.

Īrijas kolēģi iepazīstināja ar Īrijas mūžilga karjeras atbalsta sistēmu (sk. prezentāciju). Īriju pārstāvēja karjeras konsultantes Attracta McCarthyun Maria Murphy no Korkas Tālākizglītības koledžas un Philip Cullinaneno Voterfordas un Veksfordas izglītības pārvaldes. Speciālisti savā prezentācijā akcentēja kompetences, kas nepieciešamas karjeras konsultantiem kvalitatīvai darba veikšanai. Lai kļūtu par karjeras konsultantu, nepieciešams maģistra grāds. Karjeras konsultantiem tiek prasīta arī nepārtraukta profesionālā pilnveide, lai uzlabotu prasmes, zināšanas un ētikas principu ievērošanas iemaņas karjeras konsultēšanā. Karjeras konsultantiem nepieciešams apgūt arī vairākus specializētos mācību priekšmetus, piemēram, garīgās veselības stiprināšanu, konsultēšanas iemaņas, u.c., lai sniegtu kvalitatīvu atbalstu studentiem. Karjeras konsultāciju mērķi ir palīdzēt studentiem veikt karjeras un izglītības izvēles, kā arī uzlabot studentu mentālo un fizisko veselību, sniedzot atbalstu un nodrošinot nepieciešamos resursus. Īrijas kolēģi dalījās ar izmantotajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem, lai sekmīgāk organizētu darbu ar studentiem.

PIlno Karjeras ziņu izdevumu vari lasīt: ŠEIT