Erasmus+ profesionālās izglītības sektora projekts personu mobilitātei mācību nolūkos akreditētām institūcijām ir izstrādāts pamatojoties uz Valsts SIA “Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums” Internacionalizācijas stratēģiju 2021. – 2026. gadam un Erasmus plānu.
Projekta galvenās tēmas ir:
Projektā tiks īstenotas dažādas mobilitātes aktivitātes audzēkņiem:
Projektā paredzētas mobilitātes aktivitātes pedagogiem un darbiniekiem:
Projekta īstenošanas periods: 2022.gada 1.jūnijs - 2023.gada 31.augusts
Četri RTRIT audzēkņi - Anisija Mihnovska, Bella Ozoliņa, Atis Lēmanis, Magnuss Almanis, 22. februārī devās uz saulaino Tenerifes salu Spānijā, lai Erasmus+ PRO mobilitātes laikā papildinātu savas zināšanas un praktiskās iemaņas savā mācību jomā. Anisija mācās konditorejas programmā, toties Bella, Atis un Magnuss tehnikumā apgūst pavārmākslu. Prakses laikā jaunieši gatavo dažādus ēdienus, jūras veltes un gardas kūciņas, ka arī palīdz virtuves darbos.
Brīvajā laikā audzēkņi apskata Tenerifes tūrisma objektus un izbauda siltos laikapstākļus.
Jaunieši par šo mobilitāti saka: “Mobilitāte patiešām ir fantastiska un piedzīvojumu pilna, kā arī daudz ko jaunu var apgūt par spāņu kultūru gan dzīvē, gan virtuvē. Paldies par iespēju piedalīties un noteikti iesakām visiem izmantot šo iespēju!”
Gaidīsim mūsu jauniešus atpakaļ Latvijā 31. maijā!
Trīs tehnikuma audzēknes, Undīne Kolkovska un Samanta Stankeviča un Estere Māra Krastiņa, 21. februārī devās uz Islandi, lai Erasmus+ PRO mobilitātes laikā papildinātu savas zināšanas un iemaņas savā mācību jomā. Undīne un Samanta apgūst tūrisma konsultanta profesiju, bet Estere Māra mācās konditorejas programmā.
Prakses vietās meitenes palīdz virtuves darbos, gatavo brokastis viesnīcas viesiem, veic viesmīļa pienākumus un cep gardas kūkas.
Brīvajā laikā meitenes apskata elpu aizraujošo Islandes dabu un gleznainās ziemas ainavas, pastaigājas pa Reikjavīkas ieliņām, iepazīst pilsētu un nogaršo vietējos gardumus.
Gaidīsim meitenes atpakaļ Latvijā 30. maijā un novēlēsim veiksmi atlikušajā mobilitātē!
Trīs mūsu tehnikuma meitenes, Evita Ezera, Sindija Saulīte, Fidan Ilyasova, kuras mācās konditorejas programmā, februāra beigās devās uz Zviedrijas pilsētu Gēteborgu, lai, Erasmus+ PRO mobilitātes laikā papildinātu savas zināšanas un praktiskās iemaņas konditorejas jomā. Mobilitāte tiek īstenota projekta Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros.
Meitenes prakses vietās gatavo kūkas, cepumus, dažādus desertus, kā arī Zviedrijas nacionālos gardumus - Princešu kūku un “semlas”- zviedru vēja kūkas.
Brīvajā laikā viņas dodas pastaigās pa Gēteborgas pilsētu.
Gaidīsim meitenes atpakaļ Latvijā 30. maijā un novēlēsim veiksmi atlikušajā mobilitātē!
Piecu mēnešu garā Erasmus+PRO mobilitātē Vācijā pieredzi guva Deniss Basakovs, projekta Nr.2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros.
Mobilitātes sākumā Deniss papildināja savas kulinārijas zināšanas vietējā koledžā, kur apguva arī vācu valodas pamatus. Prakses vietā Deniss apguva dažādu Bavārijas reģiona ēdienu gatavošanu un ļoti atzinīgi novērtēja vietējo virtuvi, kā arī ēdienu daudzveidību un atmosfēru, kuru iepazina arī apmeklējot dažādus restorānus un kafejnīcas.
Atrodoties mobilitātē Deniss izbaudīja arī vietējos Bavārijas svētkus, kā populāro Oktoberfest un omulīgos Ziemassvētku tirdziņus. Vācijas iepazīšana turpinājās arī apmeklējot dažādus interesantus muzejus, pilsētas, Alpus un pilis.
Lai redzētu Denisa piedzīvojumu, skaties video!
No oktobra līdz martam Džūlija Tolstova un Hanna Vērdiņa piedalījās Erasmus+ PRO mobilitātē Itālijā, projekta Nr.2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros.
Pirmajā mēnesī meitenes dzīvoja Bardolīno, kur mācījās itāļu valodas pamatus un iepazinās ar itāļu virtuvi, gatavojot dažādus ēdienus kā tiramisu, pastu, risotto un daudz ko citu. Mobilitātes ietvaros meitenes paspēja arī kārtīgi iepazīt Itāļu zemi, apskatot neskaitāmas pilsētas, piemēram, Veronu, Florenci, Venēciju, kā arī apskatīja dažādus muzejus, vīna darītavas.
Strādājot savās praksēs, meitenes uzlaboja savas jau esošās profesionālās prasmes, kā arī papildus iemācījās daudz jaunu recepšu. Turklāt, prakses vietās audzēknes iepazinās ar atsaucīgiem kolēģiem un ar darba kolektīvu draudzīgi sagaidīja Jauno gadu.
Mūsu tehnikuma audzēknes Gerda Gabriela Gusāre un Ērika Margarita Ozola ir atgriezušās no pusgada Erasmus+ PRO mobilitātes Slovēnijā, projekta Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros.
Pirmo mēnesi meitenes dzīvoja skolas dienesta viesnīcā, apmeklēja dažādas stundas, piemēram, itāļu un slovēņu valodu, kulinārijas un viesmīlības stundas. Ārpus skolas laika Gerda un Ērika iepazina vietējo pilsētu, devās ekskursijās un pat izmēģināja raftingu.
Praksē meitenes strādāja viesnīcā "Evropa", kur viņas izpildīja viesu pasūtījumus, strādāja aiz bāra letes, gatavojot dažādus dzērienus. Prakses vieta meitenēm ļoti patika, jo kolēģi bija atsaucīgi un izpalīdzīgi. Mobilitātes laikā Gerda un Ērika paspēja apceļot Slovēniju, nosvinēt Ziemassvētkus un 150 gadu jubileju viesnīcai, kopīgi sagaidīt Jauno gadu ar viesnīcas personālu.
Mūsu tehnikuma audzēknes Agnese Frišenfelde un Aleksanda Sofija Skļara piedalās mēneša garā Erasmus+ mobilitātē Beļģijā, projekta Nr.2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietavaros. Audzēknes jau apmeklējušas uzņemošo skolu, kur satika vietējos studentus un jau ir nolēmušas, ka apmeklēs skolas audzēkņu organizētos pasākumus.
Prakses laikā Agnese un Aleksandra strādās viesnīcā, viņas palīdzēs saimniecībā, veidos ekskursiju maršrutus bērniem, palīdzēs gatavot pārtikas preces un varēs izmēģināt savas prasmes rezervācijas sistēmas lietošanā.
Došanās mobilitātē dod iespēju iegūt jaunas zināšanas un sadarbības prasmes tūrisma un viesmīlības jomā.
Mūsu tehnikuma audzēkņi Šarlote Grundāne, Anastasija Umarova un Ruslans Jegorenkos no septembra līdz februārim bija devušies Erasmus+ PRO mobilitātē uz Islandi, projekta Nr.2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros.
Pirmajās 2 nedēļās jaunieši iepazina salu un tās galvaspilsētu Reikjaviku, kā arī islandiešu kultūru un virtuvi. Neizpalika arī grandiozās ziemeļblāzmas, daudzās bākas, melnās smiltis, geizeri, ūdenskritumi, kalni un daudz citu skaistu skatu.
Prakses vietās audzēkņi uzlaboja savas prasmes, Šarlote un Ruslans, strādājot viesnīcas Geysir, un vēlāk arī restorāna, virtuvē, bet Anastasija viesnīcas veikalā. Arī brīvajā laikā audzēkņi papildināja savas zināšanas un apmeklēja dažādus gatavošanas konkursus, kur ieraudzīja kā dalībnieki taisa desertus un dekorē šķīvjus, un noteikti smēlās iedvesmu.
Šarlote, Anastasija un Ruslans ļoti novērtēja šo lielisko iespēju iegūt ārvalstu pieredzi un iesaka arī citiem pieteikties un doties mobilitātēs!
Mūsu tehnikuma audzēknis Matīss Āboltiņš atgriezies no pusgada Erasmus+ PRO mobilitātes Nīderlandē, projekta Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros.
Prakses laikā, strādājot Nīderlandes uzņēmumā 5 mēnešus, audzēknis pilnveidoja savas zināšanas rezervāciju pieņemšanā, viesu apkalpošanā, problēmu risināšanā, dokumentācijā, īpašo svētku piedāvājumu sagatavošanā un pakalpojumu pārdošanā.
Brīvajā laikā Matīss svinēja valsts svētkus, baudīja pašgatavoto vietējo ēdienu, iepazinās ar vietējo kultūru, apmeklēja tuvākās pilsētas un izgāja no ierastās rutīnas. Kā arī sagaidīja Jauno gadu ar atbraukušajiem ģimenes locekļiem. “Braucienā es vispār nejūtos vientuļi, jo apkārt bija lieliski kolēģi un jauniegūti draugi.” - stāsta puisis.
Erasmus+ PRO mobilitātē uz Franciju, projekta Nr.2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros, no septembra līdz februārim bija devušās Tatjana Zdanovska, Krista Lūcija Laugale un Asnāte Pavloviča.
Pirmo mēnesi meitenes pavadīja skolā praktiskajos darbos, franču valodas stundās, pēc kurām arī bija lieliska iespēja praktiski izmantot iegūtās zināšanas prakses vietās, un ekskursijās pa Francijas skaistajām pilsētām. Skolas organizētajā Eiropas dienas pasākumā, daloties ar daļiņu savas kultūras, audzēknes pagatavoja auzu pārslu krēmu ar ogu mērci, kā arī uzzināja par citām Eiropas valstu kultūrām.
Pārējos mēnešus katra pavadīja savā prakses vietā, kur Kristas un Asnātes pienākumi bija sagatavot dažādus franču konditorejas izstrādājumus un palīdzēt kolēģiem. Tatjana prakses laikā palīdzēja banketos un organizēt dažādus pasākumus.
Piecu mēnešu garā Erasmus+ PRO prakses mobilitātē uz Somiju, projekta Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros, bija devušās Karlīna Bežana, Daniela Brieže un Elvīra Piziča.
Pirmajos mēnešos audzēknes mācījās somu valodas pamatus un piedalījās praktiskajās nodarbībās, gatavojot tradicionālos somu izstrādājumus. Neizpalika arī aktīvā atpūta staigājot pa Somijas mežiem un pilsētām, ziemas prieku baudīšana, boulings un daudz, daudz vēl.
Prakses vietās audzēknes kārtīgi pilnveidoja un uzlaboja savas profesionālās prasmes gatavojot, servējot ēdienus un apkalpojot viesus. Neizpalika arī dažādu mīklu, konditorejas izstrādājumu, krēmu un saldējumu gatavošana, strādāšana virtuvē, banketu zālē un pie bāra, trauku pulēšana, galdu klāšana un noformēšana.
Meitenes atzīst, ka šī ir lieliska iespēja attīstīt savas prasmes un apskatīt jaunas vietas, un iesaka arī citiem braukt mobilitātēs.
Piecu mēnešu garā Erasmus+ PRO prakses mobilitātē uz Somiju, projekta Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros, bija devušās Karlīna Bežana, Daniela Brieže un Elvīra Piziča.
Pirmajos mēnešos audzēknes mācījās somu valodas pamatus un piedalījās praktiskajās nodarbībās, gatavojot tradicionālos somu izstrādājumus. Neizpalika arī aktīvā atpūta staigājot pa Somijas mežiem un pilsētām, ziemas prieku baudīšana, boulings un daudz, daudz vēl.
Prakses vietās audzēknes kārtīgi pilnveidoja un uzlaboja savas profesionālās prasmes gatavojot, servējot ēdienus un apkalpojot viesus. Neizpalika arī dažādu mīklu, konditorejas izstrādājumu, krēmu un saldējumu gatavošana, strādāšana virtuvē, banketu zālē un pie bāra, trauku pulēšana, galdu klāšana un noformēšana.
Meitenes atzīst, ka šī ir lieliska iespēja attīstīt savas prasmes un apskatīt jaunas vietas, un iesaka arī citiem braukt mobilitātēs.
Piecu mēnešu garā Erasmus+PRO mobilitātē Vācijā pieredzi guva Deniss Basakovs, projekta Nr.2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros.
Mobilitātes sākumā Deniss papildināja savas kulinārijas zināšanas vietējā koledžā, kur apguva arī vācu valodas pamatus. Prakses vietā Deniss apguva dažādu Bavārijas reģiona ēdienu gatavošanu un ļoti atzinīgi novērtēja vietējo virtuvi, kā arī ēdienu daudzveidību un atmosfēru, kuru iepazina arī apmeklējot dažādus restorānus un kafejnīcas.
Atrodoties mobilitātē Deniss izbaudīja arī vietējos Bavārijas svētkus, kā populāro Oktoberfest un omulīgos Ziemassvētku tirdziņus. Vācijas iepazīšana turpinājās arī apmeklējot dažādus interesantus muzejus, pilsētas, Alpus un pilis.
No oktobra līdz martam Džūlija Tolstova un Hanna Vērdiņa piedalījās Erasmus+ PRO mobilitātē Itālijā, projekta Nr.2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros.
Pirmajā mēnesī meitenes dzīvoja Bardolīno, kur mācījās itāļu valodas pamatus un iepazinās ar itāļu virtuvi, gatavojot dažādus ēdienus kā tiramisu, pastu, risotto un daudz ko citu. Mobilitātes ietvaros meitenes paspēja arī kārtīgi iepazīt Itāļu zemi, apskatot neskaitāmas pilsētas, piemēram, Veronu, Florenci, Venēciju, kā arī apskatīja dažādus muzejus, vīna darītavas.
Strādājot savās praksēs, meitenes uzlaboja savas jau esošās profesionālās prasmes, kā arī papildus iemācījās daudz jaunu recepšu. Turklāt, prakses vietās audzēknes iepazinās ar atsaucīgiem kolēģiem un ar darba kolektīvu draudzīgi sagaidīja Jauno gadu.
Divas meitenes no mūsu tehnikuma, Aleksandra Malašenoka un Annija Vilne, kuras apgūst pavārmākslu un konditoreju, devās uz Beļģiju, lai Erasmus+ PRO mobilitātes laikā papildinātu savas zināšanas ēdienu gatavošanas un konditorejas sfērā. Mobilitāte tika īstenota projekta Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros.
Brīvajā laikā meitenes apmeklēja skaistās Beļģijas pilsētas un ievērojamākos tūrisma objektus, kā arī nogaršoja gardos vietējos ēdienus un saldumus, kā arī pat nopeldējās jūrā.
Mobilitātes laikā meitenes guva spilgtus iespaidus, jaunus draugus un vērtīgu pieredzi turpmākai dzīvei. Mobilitātes dalībnieces iesaka ikvienam mūsu tehnikuma audzēknim izmantot iespēju piedalīties šādā mobilitātē un uzsver, ka “viss ir Tavās rokās”!
Projekta Nr.2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros, Erasmus+ PRO mobilitātē uz Ziemeļīriju bija devusies Kristiāna Andra Magdaļonoka.
Viņas piedzīvojums sākās ar mēnesi garu vietējās skolas programmas iepazīšanu un ēdiena gatavošanas apmācībām un viesmīlības prasmju attīstīšanu. Brīvdienās jauniete baudīja dažādas atpūtas iespējas, piemēram, izbraucot ar kuģīti un apmeklējot muzejus, kā arī spēlējot boulingu. Kristiāna stāsta, ka bijusi ļoti apmierināta ar savu prakses vietu, kur iemācījās pielāgoties citas valsts darba kultūrai, apguva daudz jauna un pilnveidoja savas profesionālās prasmes. Kristiāna nelaida garām iespēju piedalīties darba pasākumā, piedzīvot pamatīgu vētru un aizbraukt uz 50 Cent koncertu Dublinā.
Topošās viesu apkalpošanas speciālistes Samanta Vāgentroca un Laura Ozoliņa 5 mēnešus pavadījušas Ungārijā Erasmus+ PRO prakses mobilitātē, projekta Nr.2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros.
Pirmajā mēnesī meitenes devās uz skolu, kur apguva ungāru valodas un viesmīlības pamatus, kā arī brīvajā laikā iepazina valsti, dodoties uz dažādām apskates vietām - zoodārzu, parlamenta ēku, muzejiem un citām vietām.
Pārējos 4 mēnešus meitenes apmeklēja praksi Marriott Hotel Budapest, kur uzlaboja savas prasmes galdu klāšanā, ēdienu gatavošanā, gatavošanos pasākumiem un citas viesu apkalpošanas prasmes. Audzēknes saka, ka ieguvušas daudz jaunu zināšanu un ir pateicīgas par iespēju apskatīt pasauli!
Vairāk par to kā meitenēm gājis, skaties video šeit!
Projekta Nr.2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros, Erasmus+ PRO mobilitātē uz Beļģiju ir devušies mūsu skolas konditori un pavāri. No februāra līdz maijam viņi pilnveidos savas zināšanas strādājot labākajos Beļģijas uzņēmumos.
Audzēkņi ir priecīgi par skolu, kur apgūst daudz jauna, brīvajā laikā iepazīst pilsētu un aktīvi darbojas prakses vietās. Prakses laikā audzēkņiem ir iespēja nostiprināt un pilnveidot savas prasmes, mācoties no talantīgiem jomas lielpratējiem un uzlabot angļu valodu, strādājot kopā ar ārzemniekiem.
Mobilitātes dalībnieki apgalvo, ka prakse ārzemēs dod ne tikai jaunas profesionālās zināšanas, bet arī liek kļūt atbildīgākiem un patstāvīgākiem.
Pagājušajā semestrī 3 mēnešu Erasmus+ prakses mobilitātē uz Gēteborgu, Zviedriju, projekta Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros, bija devusies topošā pavāre Lizete Liepiņa.
Daloties ar savu pieredzi, Lizete stāsta, ka devusies skaistās ekskursijās pa Zviedriju un apmeklējusi atrakciju parku. Praksi Lizete gāja Hotel Draken, kur mācījās no ļoti atsaucīga libāniešu pavāra gatavot ēdienu darbiniekiem, kā arī iemācījās jaunas prasmes, piemēram, zivju panēšanu.
Lizete iesaka doties praksē ikvienam, lai paplašinātu savu redzesloku un iegūtu lielisku pieredzi.
Nupat ir noslēgusies Santas Lauras Cīrules, Danielas Sīles un Marijas Laptevas 5 mēnešu Erasmus+PRO mobilitātes prakse Tenerifē, Spānijā, projekta Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros.
Meitenes prakses mobilitātes laikā, ne tikai uzlaboja savas profesionālās iemaņas cepot kurasānus, dažādas bulciņas, gatavojot mīklas un krēmus, bet arī apguva spāņu valodu, apmeklēja skolas rīkotās jogas, salsas un volejbola nodarbības un ekskursijas uz pludmalēm, Nacionālajiem botāniskajiem dārziem, dzīvnieku un ūdens parku. Brīvajā laikā Laura, Daniela un Marija nodevās daudz sportiskajām aktivitātēm, braucot ar riteneņiem, ejot pastaigās un pārgājienos kalnos, kā arī daudz laika pavadot pie okenāna.
Starptautiskās sadarbības centra vadītāja Zane Saukāne un projektu asistente Jana Kristīne Makševica. esot starptautiskajā C.H.A.S.E. konferencē Somijā, apmeklēja Erasmus+ PRO mobilitātes dalībnieces Helsinkos.
Nesenā absolvente Daniela Brieže savu praksi iziet restorānā Savoy Daniela Brieže. Prakses laikā Daniela parāda gan jau iegūtās zināšanas, gan mācās jaunas tehnikas un paņēmienus, kurus varēs pielietot nākotnē.
Viesnīcas Kämp restorānā praksē ir nesenā absolvente Elvīra Pīziča. Elvīra ir ļoti apmierināta gan ar prakses vietu, gan kolektīvu, kurš sniedz vērtīgus padomus. Meitene atzīst, ka praksē pienākumi ir daudz un dažādi, kas ir ļoti interesanti. Konditorejas izstrādājumu klāsts ir liels.
Viesnīcā ļoti garšīgi gatavo, darbinieku pusdienu piedāvājums ir plašs.
Lapland Hotel Bulevardi restorānā Kultá, kurā šobrīd praksi iziet viesmīlības audzēkne Karlīna Bežana, pagājušajā gadā četru mēnešu praksi izgāja arī mūsu absolventi Nikola Vecele un Renārs Fraktnieks, kuri šobrīd ir restorāna pastāvīgie darbinieki.
Restorānu darbinieki ļoti augstu vērtē meiteņu profesionālās prasmes, labās valodas zināšanas un spēju iekļauties un strādāt komandā.
RTRIT audzēkņi Gerda Gabriela Gusāre un Patriks Legzdiņš, kuri apgūs viesmīļa specialitāti, ir uzsākuši savu Erasmus+ PRO mobilitāti projekta Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros.
Jaunieši kopš 3. oktobra izbauda Itālijas skaisto dabu un saulainos laikapstākļus. Jaunieši šajā piecu mēnešu mobilitātē apgūs vērtīgas iemaņas un pieredzi viesmīlībā, kuras noteikti varēs izmantot nākotnē. Šī mobilitātes laikā Gerdai un Patrikam būs iespēja piedalīties praktiskās un teorētiskās nodarbības, kuras sniegs jaunas zināšanas un ļaus iepazīt viesmīlības atšķirības Latvijā un Itālijā.
Ja arī Tu vēlies iegūt jaunas zināšanas, pieredzi un draugus, kādā no Erasmus+ mobilitātēm, seko līdzi jaunākajai informācijai - PIESAKIES! (rtrit.lv)
Topošās konditores Linda Kaija un Alisa Markelova kopš 26. septembra ir uzsākušas piecu mēnešu mobilitāti Ungārijā Erasmus+ PRO projekta Nr. Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros.
Meitenes savu mobilitāti pavada Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā. Iepazīstot tās arhitektūru, kultūru, garšu pasauli un tās iedzīvotājus. Šī mobilitātes laikā meitenēm būs iespēja piedalīties praktiskās un teorētiskās nodarbības, kuras sniegs jaunas zināšanas un ļaus iepazīt konditorejas atšķirības starp Latviju un Ungāriju.
Ja arī Tu vēlies iegūt jaunas zināšanas, pieredzi un draugus, kādā no Erasmus+ mobilitātēm, seko līdzi jaunākajai informācijai - PIESAKIES! (rtrit.lv)