AEHT (Eiropas tūrisma un viesmīlības skolu asociācija) ir starptautiska nevalstiska organizācija, kurai Eiropas Komisijā ir konsultatīvs statuss.
Asociācijas primārais mērķis ir veicināt Eiropas dimensiju tūrisma un viesmīlības skolās. Sadarbība tiek īstenota, attīstot komunikāciju starp profesionālās izglītības iestādēm, izplatot informāciju par aktualitātēm un inovācijām tūrisma un viesmīlības nozarēs, apkopojot un izplatot labās prakses piemērus, īstenojot pedagogu un audzēkņu pieredzes un prakses projektus, izplatot jaunus mācību metodiskos materiālus un mācību metodes, organizējot starptautiskos profesiju konkursus, tematiskus pasākumus un seminārus attīstot sadarbību starp izglītības iestādēm un nozaru darba tirgu.
AEHT ir dibināta 1988. gadā un šobrīd tās biedru skaits pārsniedz 400 iestādes no 40 pasaules valstīm. AEHT darbību koordinē valde, kuru veido nacionālie pārstāvji no katras dalībvalsts. Latviju organizācijā pārstāv Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma valdes locekle-direktore Ilze Ločmane.
Sīkāka informācija: http://www.aeht.eu/en/
CHASE (Eiropas viesnīcu un viesmīlības skolu apvienība) ir nevalstiska organizācija, kuru veido profesionālās izglītības iestādes. Organizācijas primārais mērķis ir īstenot kvalitatīvas audzēkņu ilgtermiņa mobilitātes Erasmus+ programmas projektu ietvaros.
CHASE ir dibināta 1990. gadā un apvieno 19 profesionālās izglītības iestādes no dažādām Eiropas valstīm. CHASE darbību koordinē valde, kuras priekšsēdētāja ir Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma projektu daļas vadītājas vietniece Zane Saukāne.
Sīkāka informācija: http://www.chaseeducation.org/
28.05.2025
2025. gada 27. maijā Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums ar prieku uzņēma Turcijas vēstnieci Latvijā un vēstniecības pārstāvjus, lai svinīgi noslēgtu Turcijas kulināro nedēļu. Noslēguma pasākuma centrālais notikums bija īpaša meistarklase, kurā Turcijas vēstniecības šefpavārs kopā ar tehnikuma jauniešiem gatavoja vairākus klasiskus turku ēdienus, daloties gan ar prasmēm, gan stāstiem par bagātīgo Turcijas kulināro mantojumu.
No 21. līdz 27. maijam visā pasaulē tika svinēta Turcijas kulinārā nedēļa, šogad veltīta tēmai “Turcijas virtuves klasiskie ēdieni”. Nedēļas ietvaros izcelti ēdieni, kas gadsimtiem ilgi saglabājuši nozīmīgu vietu turku mājas virtuvēs – to vidū tādi gardumi kā Mantı (turku pelmeņi), İmambayıldı (pildīti baklažāni), Börek, Kazandibi un, protams, baklava.
Turcijas kulinārā nedēļa tiek organizēta jau ceturto gadu pēc kārtas, un tās mērķis ir izcelt Turcijas daudzveidīgo gastronomisko mantojumu, kurā savijas ilgtspēja, viesmīlība un cieņa pret vietējiem produktiem. Arī Rīgā nedēļas garumā norisinājās vairāki pasākumi, tostarp īpašas ēdienkartes restorānos un kulinārijas meistarklases.
Noslēguma meistarklase Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā bija lieliska iespēja topošajiem pavāriem iedvesmoties no autentiskām receptēm un izzināt turku virtuves noslēpumus tieši no Turcijas šefpavāra. Sirsnīgā un draudzīgā atmosfērā dzima ne tikai gardi ēdieni, bet arī jauni kontakti un iedvesmojoša starpkultūru sadarbība.