A+
a-
RTRIT sācies starptautiskais konkurss BALTIC VET SKILLS

AEHT (Eiropas tūrisma un viesmīlības skolu asociācija) ir starptautiska nevalstiska organizācija, kurai Eiropas Komisijā ir konsultatīvs statuss.

Asociācijas primārais mērķis ir veicināt Eiropas dimensiju tūrisma un viesmīlības skolās. Sadarbība tiek īstenota, attīstot komunikāciju starp profesionālās izglītības iestādēm, izplatot informāciju par aktualitātēm un inovācijām tūrisma un viesmīlības nozarēs, apkopojot un izplatot labās prakses piemērus, īstenojot pedagogu un audzēkņu pieredzes un prakses projektus, izplatot jaunus mācību metodiskos materiālus un mācību metodes, organizējot starptautiskos profesiju konkursus, tematiskus pasākumus un seminārus attīstot sadarbību starp izglītības iestādēm un nozaru darba tirgu.

AEHT ir dibināta 1988. gadā un šobrīd tās biedru skaits pārsniedz 400 iestādes no 40 pasaules valstīm. AEHT darbību koordinē valde, kuru veido nacionālie pārstāvji no katras dalībvalsts. Latviju organizācijā pārstāv Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma valdes locekle-direktore Ilze Ločmane.

Sīkāka informācija: http://www.aeht.eu/en/


CHASE (Eiropas viesnīcu un viesmīlības skolu apvienība) ir nevalstiska organizācija, kuru veido profesionālās izglītības iestādes. Organizācijas primārais mērķis ir īstenot kvalitatīvas audzēkņu ilgtermiņa mobilitātes Erasmus+ programmas projektu ietvaros.

CHASE ir dibināta 1990. gadā un apvieno 19 profesionālās izglītības iestādes no dažādām Eiropas valstīm. CHASE darbību koordinē valde, kuras priekšsēdētāja ir Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma projektu daļas vadītājas vietniece Zane Saukāne.

Sīkāka informācija: http://www.chaseeducation.org/


Aktuāli

22.02.2023

RTRIT sācies starptautiskais konkurss BALTIC VET SKILLS

Šodien, 22. februāri, pulcējot 22 jauniešus un 29 skolotājus, no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, iesākās Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma rīkotais starptautiskais konkurss Baltic VET Skills, kas paredzēts Baltijas valstu profesionālos izglītības iestāžu audzēkņiem.

Konkursa ietvaros, jauniešiem, divu dienu garumā, trijās dažādās nominācijās startē:

  1. Gaļas pārstrāde (Meat Processing), startē 6 jaunieši;
  2. Konditoreja (Pastry/ Bakery) – 7 jaunieši
  3. Ēdienu gatavošana (Cooking) – 9 jaunieši

Katrā no nominācijām, konkursantiem ir jāizpilda dažādi uzdevumi, lai pierādītu savas prasmes un zināšanas, kas iegūtas līdz šim, mācību procesa laikā, tikmēr, viņu darbu, gatavošanas procesu un prezentēšanas spējas vērtē starptautiska žūrija no konkursā iesaistītajām dalībvalstīm.

Gaļas pārstrādē, jauniešiem bija jāpierāda savas zināšanas cūkgaļas kājas atkaulošanā, gaļas izcirtņu sagatavošanā, sadalot šķiņķi atsevišķos muskuļos atbilstoši to membrānām, kā arī jāsagatavo pieci pusfabrikātu gaļas izstrādājumus no cūkgaļas šķiņķa.

Konditoriem, balstoties uz izsniegto tehnoloģisko karti bija jāpagatavo 10 sviesta biskvīta kēksiņi ar lazdu riekstiem, kā arī jāizcep divas maizes izmantojot trīs veidu miltus – mandeļu, kviešu un auzu.

Darbīga diena bija arī pavāriem, kuriem darba uzdevums bija pagatavot aukstās uzkodas, kuru sastāvā, kā obligāta sastāvdaļa būtu Baltijas reņģes un žāvēti tomāti eļļā. Vegāniskais pamatēdiens bija konkursantu otrais uzdevums, kura pagatavošanā bija nepieciešams izmantot vismaz piecas dažādas sastāvdaļas, kā obligāti izmantojamā sastāvdaļa – bulgurs un divu veidu dārzeņi.

Katrai no nominācijām neiztika arī bez neziņas – kā jau visos, profesionālās meistarības konkursos, arī šeit jauniešiem nācās iespringt brīdī, kad žūrija atklāja “melnās kastes” produktu, kura izmantošana kādā no ēdieniem ir obligāta.

Lai arī pirmā diena konkursā ir noslēgusies, jauniešus, jau rītdien gaida starts noslēdzošajiem konkursa uzdevumiem. Konditoriem piecu stundu laikā būs jāpagatavo biskvīta mīklas rulete kā arī smilšu mīklas kūciņas, savukārt, gaļas pārstrādē būs jāpagatavo viens no šodien sagatavotajiem pusfabrikātiem, kas ietvers gatavošanas procesu, noformēju un prezentēšanu. “Ēdienu gatavošana” konkursanti gatavos divus ēdienus – vistas gaļas ēdienu un desertu.

Konkurss ir Erasmus+ stratēģiskās partnerības projekta "BALTIC VET Skills competition in catering and food industry sectors" 2019-1-LT01-KA202-060530 rezultāts.