A+
a-
Aicinām iesaistīties sociālā iniciatīvā “Balsu talka”

Aktuāli

30.05.2023

Aicinām iesaistīties sociālā iniciatīvā “Balsu talka”

Aicinām ar savu balsi palīdzēt modernajām tehnoloģijām apgūt latviešu valodu, iesaistoties brīvprātīgi sociālā iniciatīvā “Balsu talka”, kuru atbalsta arī UNESCO Latvijas Nacionālā komisija.

Veltot vien dažas minūtes sava laika, ikvienam ir iespēja dot vērtīgu ieguldījumu, lai modernās tehnoloģijas, piemēram, virtuālie asistenti (“Siri”, “Google Assistant”), un mākslīgais intelekts pēc iespējas drīzāk kvalitatīvi apgūtu latviešu valodu.

Lai piedalītos projektā, interesentiem ir jādodas uz tīmekļa vietni balsutalka.lv, jāizvēlas teikums un tas jāierunā.  Aicinām ikvienu skolēnu un skolotāju dāvināt savu balsi vismaz vienā teikumā kultūrvēsturiskam mērķim, stiprinot latviešu valodu arī tehnoloģiju pasaulē! 

Sociālā iniciatīva “Balsu talka” tiks īstenota visu 2023. gadu. Tās mērķis ir iegūt vairāk nekā 1000 ierakstītu stundu dažādās balsīs, tostarp ar izlokšņu iezīmēm un akcentiem.

Dalībnieku vecumam, dzimumam un tautībai nav nozīmes – jo daudzveidīgāki balsu paraugi latviešu valodā, jo vērtīgāk. Līdztekus tam šī ir arī kultūrvēsturiski nozīmīga iniciatīva, jo Latvijā un diasporā ierunātie balsu paraugi tiks saglabāti un nodoti nākamajām paaudzēm.

“Balsu talka” tiek īstenota Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna projektā “Valodu tehnoloģiju iniciatīva”, sadarbojoties LU Matemātikas un informātikas institūtam, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūtam, Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijai un UNESCO Latvijas Nacionālajai komisijai. Plašāk par projektu: www.balsutalka.lv.


UNESCO LNK