A+
a-
Metodiskā diena RTRIT

Aktuāli

30.12.2021

Metodiskā diena RTRIT

Metodisko materiālu izstrāde un pedagogu profesionālās pilnveides iespējas RTRIT īstenotajos ERASMUS+ projektos, ar šādu tēmu par aktuālajiem ERASMUS+ partnerības projektiem un pedagogu iespējām tehnikuma metodiskās dienas ietvaros 28.12.2021. piedalījās Projektu daļas vadītājas vietniece Zane Saukāne un Projektu vadītājs Artūrs Homins .

Prezentācijas laikā RTRIT un citu Latvijas profesionālo skolu pedagoģiskais personāls, kā arī sadarbības uzņēmumu (prakses vietu) pārstāvji uzzināja par starptautiskās sadarbības virzieniem,, starptautiskās sadarbības un mobilitātes projektiem kurus realizē RTRIT.

Zane Saukāne un Artūrs Homins uzsvaru lika uz ERASMUS+ stratēģiskas partnerības projektiem kuru ietvaros paveras iespējas mūsu pedagogiem, kas tad arī pārtop par ieguvumu mūsu jauniešiem tehnikumā.

Projektu komanda padziļinātāk iepazīstināja metodiskās dienas dalībniekus ar ERASMUS+ stratēģiskās partnerības projektiem divās jomās: 

21.gadsimta prasmes:

  1. LEVEL5 for Validation of Entrepreneurship Skills trough Interactive Learning Sets in VET” Nr. 2018-1-LT01-KA202-047072. Vairāk par projektu skaties šeit: https://www.rtrit.lv/projekti/erasmus/vesvet-2018-1-lt01-ka202-047072/
     
  2. Projekts “21. st century soft skills for teachers in VET” Nr. 2020-1-LV01-KA202-077561 kura mērķis ir apmācīt un izglītot skolotājus profesionālās izglītības un praktisko apmācību iestādēs, sagatavot personālu tā, lai viņi būtu gatavi darbam ar tagad nepieciešamajām 21. gadsimta vispārējām prasmēm nodarbībās kopā ar skolēniem. Artūrs Homins pastāstīja par projekta sākuma stadiju, to kāpēc 21 no 37 vispārējām prasmēm tika iekļauta projekta pētījumā, par svarīgākajām 21. gadsimta vispārējām prasmēm, kas tikai veikts projekta partnervalstīs un citu valstu organizācijās. Dalībnieki tika iepazīstināti arī ar veiktā pētījuma rezultātiem un TOP pieci prasmēm, kuras iegūtas aptaujājot Jauniešus, pedagogus un prakses vietas. Dalībnieki tika uzrunāti aktīvi iesaistīties gaidāmajās aktivitātes, kurās pedagogi tiks apmācīti top 5 prasmju izmantošanā un metodoloģiju iekļaušanā. Vairāk par projektu meklē šeit: https://www.rtrit.lv/projekti/erasmus/21st-century-soft-skills-for-teachers-in-vet-nr-2020-1-lv01-ka202-077561/

Projekts “Playing for soft skills” Nr. 2020-1-DE02-KA202-007474. Zane Saukāne iepazīstināja ar šī progresīvā projekta īstenošanas laikā plānotajām aktivitātēm – starptautiskajām partneru tikšanām, pētījumiem, datu apkopošanu un analīzi, vispārējo prasmju (soft skills) attīstīšanas instrumentu rokasgrāmatas izveidi, starptautiskajām mācībām, kur radīts palīglīdzeklis izglītības darbiniekiem izglītojamo un pedagogu apmācībās. Vairāk par projektu uzzini šeit: www.rtrit.lv/projekti/erasmus/playing-for-soft-skills-nr-2020-1-de02-ka202-007474/

Digitālā izglītība:

  1. “Motive-E” Nr.2020-1-PL01-KA202-082180 – “Šis ir viens no inovatīvākajiem ERASMUS+ stratēģiskās partnerības projektiem mūsu tehnikumā, Rīgā un iespējams arī Eiropā starp profesionālās izglītības iestādēm" norādīja projektu komanda. Sniedzot dalībniekiem detalizetu informāciju par šo projektu MOTIV-e kurš ir turpinājums iepriekš īstenotajam stratēģiskās partnerības projektam e-MOTIVE.

Jaunajā projektā ir plānots: 1) Nodrošināt e-MOTIVE projekta rezultātu ilgtspēju un tālāko izmantošanu, atjauninot tos un paplašinot jaunā virzienā; jauninājums ietver arī XR tehnoloģiju metožu un materiālu pievienošanu; 2) Atbilstoši projekta virsmērķim nodrošināt profesionālo izglītības iestāžu skolotājiem viegli pieejamus un izmantojamus mācību resursus, kas viņiem ļauj apgūt IKT zināšanas, prasmes un pārliecību to izmantošanā dažādos virzienos un formās (Klātienē, tiešsaistē un jaukto mācību tipā)

Galvenie projekta sasniedzamie rezultāti ir:

MOTIV-e mācību sistēma, kas sastāv no savstarpēji saistītiem elektroniskiem komponentiem:

- MOTIV-e platforma
- MOTIV-e paplašinātās realitātes (AR) rīkkopa
- MOTIV-e 360 Panorāmas rīkkopa
- MOTIV-e programmatūras smilškastes (Sandboxes)
- MOTIV-e padomnieks

Viens no galvenajiem projekta rezultātiem ir virtuālās realitātes (VR) centru izveide visās projekta partneru organizācijās.

  1. Kā rezultātā visi dalībnieki ar foto fiksāciju un grafiskajiem uzskates materiāliem tika iepazīstināti ar RTRIT VR centra izveides procesu un gala rezultātu. Projektu komanda aicināja ik vienu pedagogu aktīvi izmantot telpu un radīt jaunus mācību materiālus tajā. Vairāk informācijas par projektu šeit: www.rtrit.lv/projekti/erasmus/motiv-e-nr2020-1-pl01-ka202-082180/

Ņemot vērā mērķauditoriju un tās ieinteresētību RTRIT profesionālās izglītības attīstības veicināšanas virzienā  projektu daļas vadītājas vietniece Zane Saukāne prezentēja dalībniekiem Erasmus + stratēģiskās partnerības projektu: "BALTIC VET Skills competition in catering and food industry sectors" Nr. 2019-1-LT01-KA202-060530. Projekta mērķis ir izveidot Baltijas līmeņa konkursu ēdināšanas (pavāru, konditoru/ maiznieku) un pārtikas rūpniecības (gaļas produktu izgatavotājs) izglītības programmu audzēkņiem.

VSIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums" uzsāka dalību projektā BALTIC VET Skills competition in catering and food industry sectors 2019./2020. mācību gadā. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar Tartu profesionālās izglītības centru un Kauņas pārtikas rūpniecības un tirdzniecības mācību centru. Prezentācijas laikā Zane Saukāne paziņoja projekta lolotā konkursa "BALTIC VET Skills" norises laiku - 2023 gadā. Vairāk par projektu uzzini šeit: www.rtrit.lv/projekti/erasmus/baltic-vet-skills-competition-in-catering-and-food-industry-sectors-2019-1-lt01-ka202-060530/