A+
a-
Skolotāja Irina Duvanova gatavo Pildītu līdaku svētkiem

Aktuāli

28.12.2020

Skolotāja Irina Duvanova gatavo Pildītu līdaku svētkiem

Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma, pārtikas produktu ražošanas un ēdināšanas nodaļas skolotāja Irina Duvanova gatavo zivi svētku galdam - Pildīta līdaka.
Recepte:
Pildīšanai izmanto nesaldētas zivis. Nomazga un sasmalcina zaļumus (bez kātiem). Zivīm notīra zvīņas, atdala galvu, izņem iekšas un rūpīgi nomazgā. Atdala ādu ar 0,5 – 1 cm biezu filejas mīkstumu pie tās, noliek uz dēļa ar virsu uz leju ka zeķes). Ādu apkaisa ar sāli, pipariem, apslacina un viegli ierīvē citrona sulu, pārloka uz pusēm noliek vēsumā līdz pildīšanai. Atlikušo zivs mīkstumu atdala no mugurkaula un asakām. Kaulus un asakas liek aukstā ūdeni un vāra buljonu. Nemizoti sīpoli, un ļoti labi nomazgāti burkāni jāpārgriež uz pusēm. Apcep bez taukiem līdz brūns. Baltmaize bez garoziņām iemērc saldā krējumā. Atdalīto zivs mīkstumu un menca fileju samaļ, pievieno iemērcetu baltmaizi un vēlreiz, pievieno olas garšvielas, kartupeļu cieti, sakapātas dilles un labi sastrādā, līdz izveido vijīga masa. Pilda ādu ar zivju masu. Liek uz samitrinātas marles, aptin, vaļīgi nosien ar baltu diegu un uzmanīgi ieceļ lēzenā katla. Pārlej padzesētu izvārīto buljonu, uzvāra, pieliek apceptas garšsaknes un lēni vāra 30 - 40 min (-98o C temperatūrā). 10 min līdz gatavs un pievieno zivju galvu. Zivs ir gatava, kad uzspiežot tā liekas stingra – olbaltumvielas visā zivs masā ir sarecējušas. Kamēr zivs vārās, sagatavo pildītas olas un piedevas. Cieti vārītas olas griež uz pūsi, izņem dzeltunumu un izberž caur sietu, pievieno majonēzi un labi saputo. Pilda ar konditorejas maisiņu palīdzību olas pusītes ar dzeltenumu masu. Zivi uzmanīgīi izņem no katla, atdzesē,noņem apsēju, griež porciju gabalos. Lielas ovālas šķīvī vai paplātes liek salatu lapas un uz tas liek pildītu līdaku, pieliek galvu un noformē ar sagatavotām dārzeņiem un pildītām olām.
Sastāvdaļas:
Pildīta līdaka ar pildītām olām.
Līdaka 1gab (aptuveni 1,5-2kg)
Mencas fileja – 0,3-0,4 kg
Olas – 2gab
Kartupeļu cieti – 2 ēd. kar.
Baltmaize -150-200 gr
Salds krējums – 200 gr
Dilles – 0,030 kg
Garšvielas pēc garšas

Piedevas un noformēšana
Olas vistas -7 gab
Paipalu olas -4 gab
Tomati cherry (sarkani) – 250 g
Tomati cherry (dzelteni) – 250 g
Tomāti – 3 gab
Svaiģi gurķi (garas) – 1 gab
Citrons vidējās izmērs – 1 gab
Puravi - 1 gab
Dilles – 0,030g
Salātu lapas – 0,300g
Melnas olīves (acīm) – 2 gab
Redīsi sarkanie – 0,300 g
Majonēze ( pildītām olām) – 0,100

Buljonam
Sīpoli – 2 gab
Burkāni – 2 gab
Sāls, melnas graudu pipari, lauru lapas  - pēc garšas