A+
a-
Skolotāju vizīte Beļģijā

Aktuāli

27.06.2022

Skolotāju vizīte Beļģijā

ERASMUS+ mobilitātes projekta ietvaros Inese Tomase (Nr. 2021-1-LV01-KA121-VET-000011705) Gunita Surgovte (Nr.2021-1-LV01-KA121-SCH-000011707) un Ritvars Grīnbergs - Zaļkalns (Nr.2020-1-LV01-KA116-077355) atrodas vizītē Beļģijas profesionālās izglītības skolā PIVA, ar kuru tehnikumam ir sadarbība jau 10 gadus un ar kuru ir kopīga darbība skolu organizācijā CHASE (Consortium of hospitality and accommodation schools of Europe). 

Inese Tomase gūst informāciju par PIVA mācību programmām, kas atbilst jomām, kuras tiek apgūtas mūsu tehnikumā. Tiek apskatītas telpas, tehnika un mācību materiāli. Daloties pieredzē ar mācībspēkiem, tiek iepazīti skolotāji, kā notiek praktiskās nodarbībās PIVA un arī to, kā viņi vada nodarbības, pārbaudījumus un eksāmenus. 

Ritvars Grīnbergs – Zaļkalns piedalās studentu darba vietu vizītē, sazinās ar prakses vietu un prakses vadītājiem. Vizītes laikā tiek apmeklētas vairākas potenciālās prakses vietas starptautisko mobilitāšu dalībniekiem.  

Gunita Surgovte atrodas darba ēnošanas mobilitātē, kur iepazīstas ar to, kā tiek mācīta valsts valoda, kā stundās tiek integrēti jaunieši, kuriem nīderlandiešu valoda nav dzimtā valoda. Iepazīstas ar valodas sagatavošanu jauniešiem, kuri dodas Erasmus mobilitātēs un kā nīderlandiešu valodu apgūst ienākošo mobilitāšu dalībnieki.  

Vizītes laikā mobilitātes dalībnieki iepazīstas ar PIVA apmācību programmām, tehnisko nodrošinājumu un ikdienas darba organizāciju. Konditoru, pavāru, gaļas pārstrādātāju un šokolādes ražošanas meistaru apmācība ir nodrošināta ar vismodernākajām iekārtām. Praktiskās apmācības notiek izcilos uzņēmumos, kuros praktizē arī tie ERASMUS+ izglītojamie, kas ierodas apmaiņas projektos no mūsu tehnikuma. 

Iepazīstoties ar gaļas pārstrādes programmu, radās pārliecība, ka Beļģijā šī profesija ir populāra un prestiža, jaunieši iegūst kvalitatīvu izglītību un ir pieprasīti darba tirgū. 

Tūrisma un viesmīlības profesijās praktiskās mācības ir balstītas tikai un vienīgi praksē, līdz ar to mūsu tehnikuma izglītojamajiem ar valodu zināšanām būtu lieliska iespēja apgūt profesiju.  

Izglītības iestādes PIVA praktisko nodarbību telpas aprīkotas ļoti augstā līmenī ar visām nepieciešamajām iekārtām, kā arī augstspiediena mazgāšanas šļūtenēm, kas nodrošina ērtu un kvalitatīvu telpu higiēnisko un sanitāro prasību ievērošanu.   

Skolā un pilsētā ir ļoti attīstīta atkritumu šķirošana, kas ir pamats ilgtspējīgai attīstībai Eiropā, Latvijā un arī mūsu tehnikumā. Redzēto un novēroto Antverpenē varēs turpmāk pielietot mūsu tehnikumā, tādejādi attīstot “zaļo domāšanu”. 

Izglītojamajiem, strādājot un mācoties Antverpenē, paveras plašas iespējas papildus praksei apgūt arī vietējās īpatnības un valodu, kā arī nostiprināt angļu valodas zināšanas. Turklāt nākotnē ir lielākas izredzes kļūt konkurēt spējīgākiem darba tirgū, ne tikai Latvijā, bet Eiropā un pasaulē.