A+
a-
Citādāka formāta "Erasmus+ labās prakses" prezentācijas

Aktuāli

24.01.2023

Citādāka formāta "Erasmus+ labās prakses" prezentācijas

Šodien, nedaudz citādākā formātā tika aizvadītas Erasmus+ labās prakses piemēru prezentācijas Jaunieši kopā ar skolotajiem dalījās savās iespaidos un pārdomās par pavadīto laiku ārzemju mobilitātēs, kā arī demonstrēja praktiski iegūtās iemaņas.

Tūrisma, viesmīlības un komerczinību nodaļas “Viesmīlības pakalpojumu speciālists” programmas audzēkņi divas nedēļas pavadīja Erasmus+ mācību mobilitātē Lietuvā, partnerorganizācijā MC Žirmūnai. Divu nedēļu laika, jauniešiem bija iespēja tuvāk iepazīt mācību procesu Lietuvas izglītības iestāde, apmeklēt kultūrvēsturiskos objektus. Kā arī praktisko nodarbību laikā, audzēkņi pilnveidoja savas zināšanas galda klāšanā, ēdienu gatavošanā un kafijas dzērienu gatavošanā. Jaunieši augsti novērtēja savu pavadīto laiku MC Žirmūnai, jo tas deva jaunas iemaņas un attīstīja viņu angļu valodas prasmes.

Savukārt, programmas “Gaļas produktu izgatavotājs” audzēkņi piecus mēnešus pavadīja mobilitātē Dānija, partnerorganizācijā Zealand Business College Roskildē, kur sīkāk apguva gaļas pārstrādes un apstrādes tehnikas. Savas mobilitātes laikā, jauniešiem bija iespēja piedalīties rīkotajā konkursā “Burger Battle”, kurā divas RTRIT komandas, sīvā konkurencē, izcīnīja godalgotas vietas – 1. un 2. vietu par labāk pagatavoto burgeru. Mobilitātes laikā Dānijā, jaunieši, jauniešiem bija iespēja iemācīties citādākas cūkgaļas atkaulošanas tehnikas. Tāpēc, šodien, lai demonstrētu, mobilitātes laikā iegūtās zināšanas un prasmes gaļās apstrādē un pārstrādē, jaunieši galdā lika cūkgaļas un liellopa gaļas burgeru, ar pašceptu burgeru maizīti, pašu gatavotu tomātu mērci un majonēzi, marinētiem sīpoliem un Latvijā gatavotus frī.

Lai apraudzīt jauniešus, tehnikuma skolotājas, Irina Blaževiča un Liga Broža, devās uz Dāniju pārraudzības vizītē. Arī viņam bija iespēja darboties praktiski ZBC gaļas pārstrādes cehā un virtuvē, kā rezultātā arī mūsu skolotājas iemācījās dažādas gaļas atjaunošanas un apstrādes tehnikas. Kā saka skolotājas: “Tā ir fantastiska profesionāla pieredze mūsu RTRIT jauniešiem mācīties no nozares līderiem ārzemes, jo šādu skolu Eiropā ir pavisam maz!”

Paralēli mobilitātei Roskildē, konditoru programmas jaunieši devās uz partnerorganizāciju Zealand Business College Slagelsē, lai piedalītos praktiskās konditorejas programmā. Neskaitot kultūrvēsturisko objektu apskati un iepazīšanos ar Dānijas vēsturi, mobilitātes dalībnieki visvairāk strādāja praktiski gatavojot dažāda veida konditorejas izstrādājumus. Kā saka mobilitātes dalībnieces – vairāk iemācamies darīt praktiski nekā lasot teoriju! Kā gala eksāmens mobilitātēs beigas, bija pašu izdomāts deserts, kas satur trīs elementus – plaucētus augļus, sīrupu un kādu ceptu elementu. Šodien, jaunietes bija pagatavojušas tradicionāls dāņu rīsu pudiņu – “Risalamande”, kas gatavots no pienā vārītiem rīsiem, putukrējuma, ķiršiem cukurā un plaucētiem āboliem un mandelēm. Kopā ar jaunietēm, lai pilnveidotu savas prasmes, pārraudzības vizītē devās tehnikuma skolotājas Ligita Šefere un Maija Tarando.

Vive la France! Četras izglītojamais, arī no konditoru izglītības programmas, savu mobilitātes laiku pavadīja Francijā. Kur aktīvi darbojās franču restorānos un beķerejās. Jaunietes savas praktiskās mobilitātes laikā iemācījās pareizi attīrīt astoņkāji un notīrīt gliemežus, kas ir viena no franču delikatesēm, tanī pat laikā mācījās pagatavot dažādus franču nacionālos konditorejas izstrādājumus – bagetes, kūkas, cepumus un franču brokastu uzkodas. Kā saka pašas audzēknes – šodien, jums galdā liekas garšīgāko ko iemācījāmies pagatavot Francijā – citronu kūku. Protams, kā jau visās Erasmus+ mobilitātes, bija arī dažādas kultūras programmas ar iespēju tuvāk apskatīt Franciju un tās pilsētas.

Jauniešu Erasmus+ mobilitāte norisinājās Erasmus+ projekta Personu mobilitāte mācību nolūkos Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000066060 ietvaros.