A+
a-
Vecrīgas arhitektūras un kultūras pieminekļu apskate, Latvijas Skolas Somas ietvaros

Programma „Latvijas skolas soma” ir lielākā valsts simtgades dāvana vairāk nekā 200 000 Latvijas bērniem un jauniešiem. Tās mērķis ir, sākot ar 2018. gada septembri, nodrošināt katram mūsu valsts skolēnam iespēju vismaz vienu reizi mācību semestra laikā apmeklēt norises, kas saistītas ar mācību un audzināšanas darba saturu un dod iespēju klātienē iepazīt Latviju mākslas un kultūras norisēs (skatuves mākslā, mūzikā, vizuālajā mākslā, literatūrā, dejā, arhitektūrā, dizainā un kino), tai skaitā izzināt Latvijas valstiskuma attīstības un saglabāšanas liecības, Latvijas kultūrainavu, kultūras vērtības un laikmetīgās izpausmes, vēsturisko mantojumu un radošās industrijas. 

„Latvijas skolas soma” veidota kā kompleksa, starpdisciplināra programma, kas apvieno resursus, lai stiprinātu jaunās paaudzes nacionālo identitāti, pilsoniskuma, valstiskās piederības apziņu, attīstītu kultūras izpratnes un izpausmes kompetenci, paaugstinātu izglītības kvalitāti, kā arī mazinātu sociālo nevienlīdzību.


Programmas "Latvijas skolas soma" konference

4.oktobrī kinoteātra "Spendid Palace" Lielajā zālē notika konference kultūrizglītības programmas "Latvijas skolas soma" pirmie 5 gadi. Konferences atklāšanā  bija rakstisks apsveikums no Latvijas Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča. Konferencē piedalījās LR kultūras ministre Agnese Logina un LNKC direktore Signe Pujāte, programmas vadītāja Aija Tūna.

Konferences gaitā tika veikts apskats uz paveikto, ko ielikt programmā nākotnē, lai tā patīk, un kā pamanīt kultūras klātbūtni mūsu dzīvē. Konferences izskaņā bija muzikāls sveiciens no orķestra "Rīga".

Tehnikumu konferencē pārstāvēja direktora vietniece audzināšanas darbā un kultūrizglītības jomā Ludmila Ļevančuka.

Paldies programmas komandai A.Tūnai, L.K.Paeglītei, I.Bikai, S.Ozolai un A.Kabakovam par radošo un izglītojošo darbu.

Konferences "Latvijas Skolas soma" programma

Konferences "Latvijas Skolas soma" programma

Konferences "Latvijas Skolas soma" programma


Latvijas Skolas Soma - Jaunumi

Aktuāli

22.10.2020

Vecrīgas arhitektūras un kultūras pieminekļu apskate, Latvijas Skolas Somas ietvaros

 21.10.2020. programmas “Latvijas Skolas Soma” ietvaros ķīmijas skolotājas Violeta Krakauska un Ingrīda Gorkina kopā ar savām audzināmajām grupām ST20 1/2 un TA20 1/2 devās uz Vecrīgu, kur apskatīja un iepazinās ar arhitektūras un kultūras pieminekļiem.

      Ekskursijas laikā iepazinās ar Brīvības pieminekļa tapšanas vēstur, Pulvertorni un Zviedru vārtus. Gids stāstīja dažādus nostāstus, leģendas par Rīgu un tās iedzīvotājiem. Redzēja Vecrīgas šaurāko ielu un biija arī pie Bendes nama, kur uzzināja par šo prestižo profesiju senajos laikos. Noskaidroja Vaļņu ielas tapšanas vēsturi, kā arī, kur atradās pirmā osta. Kopumā iepazinās ar ļoti daudzām Jūgendstila ēkām. 

Liels paldies programmai "Latvijas Skolas Soma" par doto iespēju.

Audzēkņu komentāri:

1.  Pirmais ko mēs apskatījām bija Brīvības piemineklis, mums pastāstīja kad viņš radies un kur. Pastāstīja no kā gatavots. Pēc tam mēs bijām pie Laimas pulksteņa. Tur agrāk bija vieta, kur satiekas, lai ietu uz randiņu. Pēc tam mēs devāmies apskatīt visādas interesantas ēkas Vecrīgā, piemēram, kā Zviedru vārti, Melngalvju nams un pirmo egli pasaulē. Man ļoti patika šī ekskursija".

2. "Mēs redzējām dažādus objektus, taču par tiem uzzināju daudz ko jaunu ko agrāk nezināju. Ekskursijas laikā apskatījām: Dažas baznīcas, dažas pilis, klosterus, dažādas ielas un to vēsturi. Par katru objektu mums gids pastāstija ko interesantu."

3."Palika atmiņā daži momenti: 1. Gida stāstījums par to, ka tajos laikos bija bende  un ka tā bija prestiža profesija,un, ja ģimenē piedzima dēls, momentā saņem tādu pašu profesiju ,bet ja meita piedzima ģimenē, tad tas nebija labi, jo meiteni neviens negribētu precēt. Interesanti vēl bija tas, ka cilvēki maksāja, lai nāve būtu pēc iespējas ātrāka un nesāpīgāka. 2. Pirmā izrotātā eglīte ar ananāsiem ,kuru izveidoja jauneklis, kas prasīja vīrietim viņas meitas roku. 3. Ļoti interesēja stāsts par Zviedru vārtiem. "

4. "Šo dienu es pavadīju ar aizrautību, klausoties par Vecrīgu. Tā kā es nāku no Kurzemes puses, bija interesanti paklausīties par tādu vietu, kur pavisam maz uzturos. Visvairāk mani ieinteresēja tas, kā radās dažu ielu nosaukumi! Interesanti bija iepazīt tuvāk Rīgu (Vecrīgu)".