03.05.2021
RECEPTŪRA
Izstrādājuma nosaukums: Kuličs jeb rauga mīklas kēkss. 0,5 kg
|
Izejvielas | Izejvielu un pusfabrikātu daudzums 0,5 kg izstrādājumiem | Iznākums 1gab./g | |||||
N.p.k. | Mērv | Rauga mīkla | Noputi-nāšanai | Pārsmēreš- anai | Virsmas apdarei | Kopā |
| |
1. | Milti | kg | 0,230 | 0,030 |
|
| 0,260 |
|
2. | Margarīns | kg | 0,100 |
|
|
| 0,100 |
|
3. | Cukurs | kg | 0,060 |
|
|
| 0,060 |
|
4. | Raugs | kg | 0,020 |
|
|
| 0,020 |
|
5. | Sāls | kg | 0,001 |
|
|
| 0,001 |
|
6. | Piens | kg | 0,100 |
|
|
| 0,100 |
|
7. | Rozīnes | gab | 0,060 |
|
|
| 0,060 |
|
8. | Olas | kg | 0,08/2 |
| 0,020/0,5 | 0,020/0,5 | 0,08/3 |
|
9. | Vaniļas cukurs | kg | 0,010 |
|
|
| 0,010 |
|
10. | Pūdercukurs | kg |
|
|
| 0,060 | 0,030 |
|
11. | Citrona miziņa | kg | 0,5 |
|
|
| 0,5 |
|
12. | Sukādes e | kg | 0,100 |
|
|
| 0,100 |
|
13. | Žāvēti ķirši | kg | 0,040 |
|
|
| 0,040 |
|
14. | Marmelāde | kg | 0,050 |
|
|
| 0,050 |
|
15. | Krāsainas cukurs | kg |
|
|
| 0,010 | 0,010 |
|
| Kopā pusfabrikāti | kg | 0,800 | 0,030 | 0,020 | 0,030 | 0,850 | 0,500 |
Kuličs ir lieldienu kēkss, ko gatavo no rauga mīklas.
Izstrādājumam raksturīgs lielāks aizdara daudzums, kā arī gatavo mīkstas konsistences mīklu. Tā kā mīkstas konsistences mīklu atspaida ne vairāk kā vienu reizi, tad to var raudzēt uzreiz cepšanai paredzētajā formā.
Formu piepilda 1/3 no tilpuma, ņemot vērā, ka rauga mīkla rūgšanas laikā tilpumā palielinās 2–3 reizes.
Uzrūgušas mīklas gatavību nosaka pēc tilpuma, virsma veido liekumu uz augšu.
Gatavošana.
Izejvielu sagatavo: miltus izsijā.
Rozīnes un žāvēti ķirši mērcē aukstā ūdeni, nokaš un nosusina, sajauc ar nedaudz miltiem.
Marmelāde sagriež mazos kubiņos un sajauc ar nedaudz miltiem.
Pienu uzsilda līdz 40o.
Raugu atdzīvina - sasmalcina, pievieno siltu pienu un nedaudz cukuru.
Atlikušo šķidrumu ar sāli, cukuru samaisa ar olu.
Margarīnu samīkstina līdz mīkstas konsistences.
Miltiem pievieno raugu, sagatavotu šķidrumu un sajauc mīklu, pievieno rozīnes, žāvēti ķirši
un marmelāde un samaisa. Pēc tam pievieno mīkstas taukvielas samaisa un liek silta vieta raudzētes1,5 st.
Miklu atspaida un liek sagatavota forma (ietaukota).
Uzraudze 30 minūtes silta vietā.
Cep 35-40 minūtes, sakuma 160o, pēc tam 180o.
Vēl siltu sasmērē ar olbaltumu saputotu ar pūdercukuru un šķipsniņu citronskābi.
Pārkaisa ar krāsaino cukuru.