A+
a-
Kuličs jeb rauga mīklas kēkss - skolotājas Irinas Duvanovas recepte

Aktuāli

03.05.2021

Kuličs jeb rauga mīklas kēkss - skolotājas Irinas Duvanovas recepte


RECEPTŪRA

Izstrādājuma nosaukums: Kuličs jeb rauga mīklas kēkss. 0,5 kg

 

 

Izejvielas

Izejvielu un pusfabrikātu daudzums 0,5 kg izstrādājumiem

Iznākums

1gab./g

N.p.k.

Mērv

Rauga mīkla

Noputi-nāšanai

Pārsmēreš-

anai

Virsmas

apdarei

Kopā

 

1.

Milti

kg

0,230

0,030

 

 

0,260

 

2.

Margarīns

kg

0,100

 

 

 

0,100

 

3.

Cukurs

kg

0,060

 

 

 

0,060

 

4.

Raugs

kg

0,020

 

 

 

0,020

 

5.

Sāls

kg

0,001

 

 

 

0,001

 

6.

Piens

kg

0,100

 

 

 

0,100

 

7.

Rozīnes

gab

0,060

 

 

 

0,060

 

8.

Olas

kg

0,08/2

 

0,020/0,5

0,020/0,5

0,08/3

 

9.

Vaniļas cukurs

kg

0,010

 

 

 

0,010

 

10.

Pūdercukurs

kg

 

 

 

0,060

0,030

 

11.

Citrona miziņa

kg

0,5

 

 

 

0,5

 

12.

Sukādes e

kg

0,100

 

 

 

0,100

 

13.

Žāvēti ķirši

kg

0,040

 

 

 

0,040

 

14.

Marmelāde

kg

0,050

 

 

 

0,050

 

15.

Krāsainas cukurs

kg

 

 

 

0,010

0,010

 

 

Kopā pusfabrikāti

kg

0,800

0,030

0,020

0,030

0,850

0,500

            Kuličs ir lieldienu kēkss, ko gatavo no rauga mīklas.

Izstrādājumam raksturīgs lielāks aizdara daudzums, kā arī  gatavo  mīkstas konsistences mīklu. Tā kā mīkstas konsistences mīklu atspaida ne vairāk kā  vienu reizi, tad to var raudzēt uzreiz cepšanai paredzētajā  formā.

Formu piepilda 1/3 no tilpuma, ņemot vērā, ka rauga mīkla rūgšanas laikā  tilpumā  palielinās 2–3 reizes.

Uzrūgušas mīklas gatavību nosaka pēc tilpuma, virsma veido liekumu uz augšu.

Gatavošana.

           Izejvielu sagatavo: miltus izsijā.

Rozīnes un žāvēti ķirši mērcē aukstā ūdeni, nokaš un nosusina, sajauc ar nedaudz miltiem. 

Marmelāde sagriež mazos kubiņos un sajauc ar nedaudz miltiem. 

Pienu uzsilda līdz 40o.

Raugu atdzīvina - sasmalcina, pievieno siltu pienu un nedaudz cukuru.

Atlikušo šķidrumu ar sāli, cukuru samaisa ar olu.

Margarīnu samīkstina līdz mīkstas konsistences.

Miltiem pievieno raugu, sagatavotu šķidrumu un sajauc mīklu, pievieno rozīnes, žāvēti ķirši 

un marmelāde un samaisa. Pēc tam pievieno mīkstas taukvielas samaisa un liek silta vieta raudzētes1,5 st. 

Miklu atspaida un liek sagatavota forma (ietaukota). 

Uzraudze 30 minūtes silta vietā. 

Cep 35-40 minūtes, sakuma 160o, pēc tam 180o.

Vēl siltu sasmērē ar olbaltumu saputotu ar pūdercukuru un šķipsniņu citronskābi.

Pārkaisa ar krāsaino cukuru.