A+
a-
Baltijas valstu jauniešu forums "Ejam tālāk pa Baltijas ceļu 2019"

Aktuāli

25.09.2019

Baltijas valstu jauniešu forums "Ejam tālāk pa Baltijas ceļu 2019"

Forums norisinājās no 2019. gada 20. līdz 21. septembrim Rīgā. Pirmajā dienā dalībnieki pulcējās VSIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums", savukārt otrajā dienā – Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Projektu īsteno UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar izglītības iestādēm Baltijas valstīs un institūcijām un nevalstiskajām organizācijām, kuru eksperti iesaistās foruma lekciju un nodarbību saturiskajā izstrādē. Foruma partneru un atbalstītāju vidū ir Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija; UNESCO Igaunijas Nacionālā komisija; UNESCO Lietuvas Nacionālā komisija; Zviedrijas vēstniecība Latvijā, ASV vēstniecība Latvijā, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Latvijas Nacionālā bibliotēka, biedrība “Zaļā brīvība”, biedrība “FreeRiga” u.c.

Šajās divās dienās  pulcējās vidusskolas vecuma jaunieši no UNESCO Asociēto skolu tīkla Baltijas valstīs, kā arī izglītības iestādēm, kas regulāri iesaistās UNESCO projektu un aktivitāšu īstenošanā. Tā kā RTRIT ir arī UNESCO Asociēto skolu tīkla dalībnieks, tad mums bija tas gods uzņemt viesus un organizēt pirmo pasākuma dienu. No katras skolas piedalījās ap 10 dalībniekiem, kas piedalījās lekcijās, radošajās darbnīcās, simulācijas spēlēs, kā arī iegūva zināšanas un prasmes, kā rīkot sociālas kampaņas.

Dienas laikā jauniešiem bija iespēja klausīties Zviedrijas karalistes vēstnieces Annikas Jaganderes ievadvārdos; Annas Zeibārtes, LNVM Tautas frontes muzeja nodaļas vadītājas, lekciju par Baltijas ceļa norisi un tā nozīmi, kā arī piedalīties Tomasa Gunnarssona (Zviedrija) meistarklasē par sociālo kampaņu vizuālās komunikācijas veidošanu pretī iekļaujošai sabiedrībai. Pasākuma turpinājumā visi klātesošie piedalījās Simulācijas spēle par vides izaicinājumiem Baltijas jūras klimata pārmaiņu kontekstā.

Otrā foruma diena notika Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kur dalībnieki piedalījās Pētera Blūma un Jāzepa Bikšes lekcijās, par arhitektūras vērtībām un kultūras mantojuma saglabāšanas kampaņu veidošanu. Vēlāk dalībnieki darbojās nelielās tematiskās darba grupās par sociālajām kampaņām vērtību izpratnei un veicināšanai, apskatot tādas tēmas kā “Cilvēktiesības un migrācija”; “Globālais pārtikas ceļš”; “Mantojuma saglabāšana kā sociālās atbildības forma”.

Pēc jauniešu atsauksmēm, šis bija viens no interesantākajiem un saistošākajiem pasākumiem pēdējā laikā.

2019. gadā tiek atzīmēta 30. gadadiena kopš cilvēki trijās Baltijas valstīs – Igaunijā, Latvijā un Lietuvā – sadevās rokās, lai nevardarbīgā masu demonstrācijā parādītu valstu vēlmi pēc brīvības. Baltijas ceļa akcija šodien ir kā spilgts simbols idejām par valstiskumu un pilsoniski aktīvu sabiedrību, kas spēj ietekmēt procesus kā nacionālā, tā starptautiskā līmenī. Kā apliecinājums šīs akcijas nozīmei, kopš 2009. gada dokumentārās liecības no tās ir iekļautas UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” starptautiskajā reģistrā.

RĪGAS TŪRISMA UN RADOŠĀS INDUSTRIJAS TEHNIKUMA AKTU ZĀLĒ (NĪCGALES IELĀ 26) LĪDZ 30.09. IR APSKATĀMA TOMASA GUNNARSSONA FOTO IZSTĀDE!!!