A+
a-
AEHT Jauniešu parlaments - Mariborā

Aktuāli

25.04.2023

AEHT Jauniešu parlaments - Mariborā

Katru gadu AEHT (European Association of Hotel and Tourism Schools) organizācija rīko pasākumu, kurā piedalās studenti no vairākām Eiropas valstīm. Šo pasākumu ir nodēvējuši par Eiropas Studentu Parlamentu (Europian Youth Parliament). Pasākuma mērķis ir ļaut audzēkņiem izpaust savu viedokli pasaulē nozīmīgās tēmās. Šogad Mariboras pilsētā Slovēnijas ziemeļu daļā, no 16. līdz 21. aprīlim norisinājās ikgadējais Eiropas Studentu Parlaments. Kopumā Latviju Eiropas jauniešu parlamentā pārstāvējā trīs jaunieši. Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu pārstāvēja tehnikuma pašpārvaldes prezidente Kitija Meldere no grupas KR20-1/2.

Viss sākās 16. aprīlī, kad bija pienācis laiks doties uz lidostu. Lidojums tika ieplānots uz Vīnes lidostu Austrijā. Ierodoties Vīnē mūs jau sagaidīja jaunieši no Mariboras tūrisma skolas, kur tālāk izmantojot transfēru devāmies uz viesnīcu. Ņemot vērā, ka Mariborā ieradāmies diezgan vēlu, atlika tikai iekārtoties viesnīcā, kura atradās Mariboras centrā, un sagatavoties rītdienai. 

17. aprīļa rītā visi jaunieši 8:30 tikās pie viesnīcas galvenās ieejas un devās uz Mariboras tūrisma skolu, kura bija šī gada pasākuma galvenā norises vieta. 9:00 notika atklāšanas ceremonija, kurā mūs iepazīstināja ar pasākuma norisi un mērķiem. Pēcpusdienā visi studenti tika sadalīti 3 grupās pa 12 cilvēkiem, kurās vēlāk norisinājās debates. Galvenās debašu tēmas bija: digitalizācija, darbinieku trūkums un zaļās prasmes. Debates norisinājās līdz 17:00, vakara programmā tika iekļauta ekskursija pa pilsētu. 

18. aprīļa rītā turpinājām ekskursija pa citu pilsētas daļu kā arī iepazināmies ar pilsētas vēsturi. 12:00 devāmies uz netālu Mariborai esošajām ekoloģiskajām tūristu fermām. Tur mums deva iespēju baudīt Slovēnijas lauku nacionālos ēdienus, iepazīties ar lauku tūrismu un piedalīties radošajās darbnīcās, kuras ilga visas dienas garumā. 

19. aprīlis bija debašu diena, kura ilga līdz 17:00 pēcpusdienā. 18:30 tika ieplānota ekskursija uz vienu no populārākajiem tūrisma objektiem Mariboras apkārtnē, kur mums bija iespēja apgūt Slovēņu kultūru un noskatīties folkloras grupas priekšnesumu. Vakariņas notika Slovēņu lauku restorānā. 

20. aprīļa rīts sākās agri, kad 7:30 devāmies uz Slovēnijas galvaspilsētu Ļubļanu. Ļubļanā apmeklējām Slovēnijas parlamentu un guvām ieskatu kā notiek deputātu debates. Vēlāk devāmies uz Eiropas komisijas ēku, kur noskaidrojām interesantus faktus par Eiropas Savienību. Kad atgriezāmies Mariborā bija jau laiks gatavoties noslēguma ceremonijai. Noslēguma ceremonija sākās 18:00, kurā galvenais notikums bija jaunā studentu prezidenta ievēlēšana. Par jauno Eiropas Studentu Parlamenta prezidentu kļuva studente no Horvātijas. Pēc noslēguma ceremonijas visi pavadīja vakariņas Michelin restorānā.  

Manuprāt, šī pieredze ir ļoti noderīga ik katram, kurš vēlās iemācīties kā izpaust savu viedokli un iepazīt citu tautu kultūras.