A+
a-
English Language and Sustainability" mācību aktivitāte Tartu

Aktuāli

14.03.2025

English Language and Sustainability" mācību aktivitāte Tartu

No 10. līdz 14. martam Tartu Vocational College (VOCO) norisinājās Erasmus+ projekta "Boosting Culinary Education and Training" (Nr. 2023-1-LV01-KA220-VET-000161266) otrā klātienes mācību aktivitāte, kuras galvenie mērķi bija uzlabot dalībnieku profesionālās angļu valodas prasmes, veicināt ilgtspējīgas pieeju kulinārijas izglītībā, kā arī uzlabot starpkultūru izpratni. Pirms klātienes tikšanās dalībnieki atkal satikās tiešsaistes mācībās, kurās sagatavojās praktiskajām nodarbībām un apguva teorētisko materiālu.

Mācību aktivitātē piedalījās komandas no Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma (RTRIT), Business and Hospitality Training Centre VESK (Lietuva), Lviv Professional College of Hospitality, Tourism and Restaurant Service (Ukraina), Chernivtsi High School of Commerce of State University of Trade and Economics (Ukraina) un VOCO (Igaunija).

Mācību programma bija daudzveidīga un aptvēra gan teorētiskās, gan praktiskās nodarbības. Pirmajā dienā dalībnieki iepazinās ar Tartu VOCO mācību vidi, piedalījās angļu valodas ievadnodarbībās un apguva konditorejas profesionālo terminoloģiju. Turpmākajās dienās dalībnieki iesaistījās divās praktiskajās nodarbībās, kurās praktizēja CLIL (Content and Language Integrated Learning) metodi, apvienojot profesionālās angļu valodas apguvi ar kulinārijas prasmēm. Vienā no nodarbībām dalībnieki gatavoja tradicionālos preceļus pēc senām receptēm, kas veicināja starptautisku komandas darbu un valodu prasmju pilnveidi. Savukārt otrā nodarbība bija izaicinājums "Zero Waste" jeb bezatkritumu pieeja kulinārijā, tika gatavoti itāļu ravioli, izmantojot burkānus. 

Papildus praktiskajām nodarbībām norisinājās mācības un diskusijas par ilgtspēju un videi draudzīgām metodēm kulinārijas izglītībā. Tās sniedza dalībniekiem jaunas idejas un risinājumus, ko iespējams ieviest savā mācību darbā. Dalībnieki arī izmantoja iespēju pārbaudīt un novērtēt projekta ietvaros izstrādājamo ilustrēto gastronomijas, ilgtspējas un zaļās pieejas terminu vārdnīcu, sniedzot ieteikumus un komentārus tās uzlabošanai no lietotāja viedokļa. 

Noslēgumā dalībnieki piedalījās angļu valodas atkārtojuma nodarbībā un sniedza atgriezenisko saiti par mācību procesu. Šīs mācības bija ne tikai lieliska iespēja pedagogu profesionālajai pilnveidei, bet arī stiprināja sadarbību starp partnervalstīm, veicinot kopīgu izpratni par ilgtspējīgām praksēm kulinārijā un gastronomijā.

Mācību aktivitāte tika organizēta Erasmus+ projekta "Boosting Culinary Education and Training" (Nr. 2023-1-LV01-KA220-VET-000161266) ietvaros, sadarbojoties piecām profesionālās izglītības iestādēm no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas.