14.02.2025
Prasmju konkursa “Ēdienu gatavošana” pusfināls norisinājās 5. un 6. februārī VSIA “Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums” un no 13 abu dienu konkursantiem vietu finālā ieguva Ņikita Mihņonoks no Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma, Kate Freināte no Ventspils tehnikuma, Fjodors Ņekazakovs no Bulduru Tehnikuma, Kamilla Chibisova no Jelgavas Amatu vidusskolas, Diāna Skudra no Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma un Dāvids Ivanovs no Ogres Tehnikuma.
Konkursantiem bija jāpagatavo 4 vienāda svara porcijas pamatēdiens no vesela sama un sama filejas, izmantojot obligātos produktus: kāli un smiltsērkšķi. Papildus tam bija jāpagatavo viena graudaugu valsts piedeva un viena mērce uz sviesta bāzes. Kā “melnās kastes” uzdevums konkursantiem bija jāizvāra vistu olas 3 gatavības pakāpēs: viegli, vidēji un cieti vārītas. Konkursā tika vērtētas ēdienu pagatavošanas prasmes, darba organizācijas prasmes, ēdiena prezentācija un ēdiena pagatavošanai noteiktā laika ievērošana. Kopumā konkursantiem darba uzdevuma izpildei tika dotas 4 stundas. Konkursantus vērtēja viņus pavadošie pedagogi kulinārijas ekspertes un šefpavāres Inas Poliščenko, SIA “Gemoss”, vadībā.
Konkursus organizēja Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā profesionālās izglītības iestādēm. Prasmju konkursa “Elektriskās instalācijas” pusfinālu atbalstīja “Schneider Electric”, savukārt prasmju konkursa “Ēdiena gatavošana” pusfinālu - SIA “BidFood Latvia”, SIA “Gemoss”, SIA “Paulig Latvia”, “Paulig PRO”, “SantaMaria” garšvielas, kā arī SIA “Augļu serviss”.
Fotogalerija ar pusfinālu spilgtākajiem mirkļiem pieejama VIAA Flickr kontā. Pēdējie pusfināli prasmju konkursos “Mobilā robotika” un “Mehatronika” notiks 20. februārī Valmieras Tehnikumā, savukārt prasmju konkursā “Mēbeļu izgatavošana”– 26. februārī Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā.
Pusfinālu norisi finansē Eiropas Sociālais fonds Plus un Latvijas valsts VIAA īstenotā projekta “Atbalsts prasmju izcilībai profesionālajā izglītībā” ietvaros.