A+
a-
Preiļu struktūrvienības komanda startē starptautiskajā konkursā - Baltic Student Chef Zero Waste Challenge

Aktuāli

16.09.2019

Preiļu struktūrvienības komanda startē starptautiskajā konkursā - Baltic Student Chef Zero Waste Challenge

Izstādes "Riga Food 2019" ietvaros norisinājās starptautiskais konkurss pavārstudentiem - Baltic Student Chef Zero Waste Challenge, kur VSIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums" godu pārstāvēja mūsu Preiļu struktūrvienības komanda. Mūsu komanda - P-E16 grupa audzēknes Ligita Grudule, Linda Skudra, skolotāja Ināra Liepiņa.

Zero Waste Challange, kas aicina jaunos pavārus aizdomāties par klimata pārmaiņām, ko rada arī ēdiena izniekošana, tāpēc konkursa mērķis bija atstāt pēc iespējas mazāk atkritumu. No katras Baltijas valsts konkursā piedalījās divas skolas. No Latvijas piedalījās mūsu tehnikuma komanda un Restorānu Servisa skolas komanda.

Konkursa nosacījumi: gatavošanas laiks 1stunda, produkti no melnās kastes, kas nozīmē, ka iepriekš nav zināms no kādiem produktiem vajadzēs gatavot, komandas uzzināja kastes saturu tikai 10 min pirms konkursa sākuma. 10 minūšu laikā, pirms konkursa atskaites punkta, komanda sagatavoja darba plānu. Kā galvenais uzdevums bija maksimāli jāizmanto melnās kastes produkti pamatēdiena gatavošanai 5 porcijas, to arī izdarīja audzēknes Linda un Ligita, savukārt skolotāja uzdevums - no tā, kas paliek pāri jāpagatavo 5 šefpavāra uzkodas - amouse boushe (tulkojumā - viena kodiena uzkodas). Gatavojot jāievēro Zero waste pamatprincipi - minimāls atkritumu daudzums, jo pēc konkursa pārtikas atkritumus - mizas un atgriezumus nosvēra. Tā ir jauna filozofija ēdienu gatavošanā, lai netiktu izniekoti produkti, var izmantot gan dārzeņu mizas, zaļumu kātiņus, kā arī izmantot pēc iespējas mazāk iepakojuma.

Melnajā kastē bija laša fileja, paprika, cukini, griķi, puravs, svaigs koriandrs, kokosriekstu milti, kā papildproduktus varēja izmantot olas, šalotu sīpolus, miltus, citronu, olīveļļu. RTRIT komanda pagatavoja kā pamatēdienu -  pannā ceptu laša fileju ar kraukšķīgu ādiņu, kokosmiltos ceptu cukini, griķu sautējumu ar grilētu papriku un balto sviesta mērci beurre blanc, bet kā šefpavāra uzkoda bija laša tartars ar kūpinātu grilētu papriku, fritētiem puravu salmiņiem kokosmiltos un citronu majonēzi.

Tiesnešu žūrija izteica pateicību visiem par piedalīšanos, jo tā ir jauna domāšana, tādā veidā mēs mācāmies būt atbildīgi par dabu un apkārtējo vidi. Un galvenais uzdevums bija iepazīties, sadraudzēties Baltijas skolām. Un vēl – protams, ka  galvenais ir ēdiena garša!

Svetlana Riškova, Pavāru klubs valdes priekšsēdētāja atzīst: “Līdz šim mūsu valstu kulinārās skolas ir dzīvojušas katra savā nodabā, starp tām trūka sadarbības, un šī konkursa lielais mērķis patiesībā ir savest šīs skolas kopā – dot iespēju gan skolotājiem, gan skolēniem savstarpēji iepazīties un uzsākt pieredzes apmaiņu jau tagad.”

Šoreiz par labāko tika atzīta - Igaunijas kulinārā skola Teko