21.01.2019
Nacionālais jauno profesionāļu meistarības konkurss SkillsLatvia 2019 tematiskās grupas "Sabiedriskie un individuālie pakalpojumi" nominācijās "Ēdienu gatavošana" un "Restorānu serviss" pusfināla atlase 16.01. un 17.01. norisinājās PIKC VSIA Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā, Nīcgaes ielā 26.
Pusfināla atlasē piedalījās 18 dalībnieki ''Ēdienu gatavošanas" nominācijā un 9 konkursanti "Restorānu serviss" nominācijā, no 18 dažādām profesionālās izglītības iestādēm no visas Latvijas. Konkursa mērķis ir izvēlēties labākos no labākajiem, kas maija sākumā cīnīsies par tituliem un iespēju pārstāvēt Latviju Eiropas mēgora konkursā EuroSkills.
Ar lepnumu varam paziņot, pēc visu punktu saskaitīšanas, ka Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma dalībniece Marta Kušķe nominācijā "Restorānu serviss" ir ieguvusi visaugstāko punktu skaitu no visiem dalībniekiem un turpinās cīņu viesu apkalpošanā jau finālā.
Kā jau ierasts konkurss notiek paralēli abās nominācijās, lai viesmīļu konkurā var izmantot topošo pavāru gatavotos ēdienus.
Pēc konkursa nolikuma, pavāriem bija jāpagatvo maltīte trīs kārtās - uzkodas, pamatēdiens un deserts. Obligātie produkti, kas jāiekļauj gatavošanas procesā: lasis un kazas siers - uzkodām, vistas gaļa un nezināms sakņaugs, kas šoreiz bija burkāns, bet desertā – svaigsiers.
Savukārt viesmīļu uzdevumsi bija dzērienu atpazīšana un pasniegšana, augļu plates izveidošana un svaigo lapu salātu pagatavošana, Cappuccino pagatvošana, augļu flambēšana un ēdiena porciju sadalīšana, pusdienu galda klāšana un 2 viesu apkalpošana pie pusdienu pasniegšanas.
Abās konkursa nominācijās darba uzdevumi jāpaveic 6 stundās. Uzdevumus vērtē nozaru eksperti Māris Jansons, Edgars Balodis, Līga Bušmane, Inese Vīcupa, Pēteris Repečko un Mārtiņš Kukojs.
Augsti godātā žūrija īpaši izcēla topošo pavāru gatavotos desertus, kas priecēja gan ar izskatu, gan garšas daudzveidību. Konkursa noslēgumā dalībnieki individuāli saņēma žūrijas komentārus un ieteikumus, kā uzlabot un pilnveidot savu sniegumu.
Konkursa pusfinālā piedalījās: Ventspils Tehnikums; Dobeles Amatniecības un vispārizglītojošā vidusskola; SIA "Restorānu servisa skola"; PIKC Smiltenes tehnikums; Ogres tehnikums; Valmieras tehnikums; Rīgas Tirdzniecības profesionālā vidusskola; Rēzeknes tehnikums; PIKC Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums; PIKC Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums; Kandavas Lauksaimniecības tehnikums; PIKC Liepājas Valsts tehnikums; Daugavpils Tirdzniecības profesionālā vidusskola; SIA Bulduru Dārzkopības vidusskola; PIKC Priekuļu tehnikums; Aizkraukles Profesionālā vidusskola; Jelgavas Amatu vidusskola; Sociālās integrācijas valsts aģentūras Jūrmalas profesionālā vidusskola un PIKC VSIA Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums.
Konkurss notiek projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros, ko finansē Eiropas Sociālais fonds un līdzfinansē Latvijas valsts.