02.04.2019
Jaunie profesionāļi un savu amatu meistari noskaidroti VSIA “Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums” rīkotajā starptautiskajā konkursā “Learn, Know, Do, Can, Show”, kurā piedalījās vairāk nekā 100 dalībnieku no visas Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Francijas un Ukrainas. 6 nominācijās labākie no labākajiem pierādīja savu profesionalitāti, ko atzina arī augsti godātā žūrija, kuras satāvā bija arī tādi nozaru guru "ēdienu gatavošanas" nominācijā", kā Juris Dukaļskis, Restorāna 3 šefpavārs; Artūrs Arnicāns, Skycatering vadītājs; Edgars Balodis, konkursa Skills Latvia žūrijas loceklis . Nominācijā "Viesu uzņemšana - Ieva Smeile, viesnīcas "Radi un draugi" mārketinga vadītāja; Andris Krūklis, viesnīcas "Mercure" reģistrācijas nodaļas vadītājs. Nominācijā "Viesu uzņemšana un saimnieciskais dienests" - Guntis Lācis, SIA "Anitra T2" direktors; Jolanta Štrausa, viesnīcas "Neiburgs" viesu uzņemšanas diensta vadītāja; Zinaīda Skorodelova, LDDK pārstāve. Nominācijā "Mode un stils" - Aleksandrs Pavlovs, zīmola ALEXANDER PAVLOV dibinātājs modes eksperts; Gunda Zvirbule, Kosmetoloģijas koledžas pasniedzēja, LTV grimmētāja; Inga Uļjinska, mācību centra"Elisanda"pasniedzēja, imidža dizainere. Nominācijā Viesu apkalpošana - Inese Vīcupa, restorāns “Atvērts” direktore, Mārtiņš Kukojs, restorāna "Vincents" vecākais viesmīlis, Gundars Lasmanis, restorāna "OZO" valdes loceklis. Gaļas produktu pārstrādes nominācijā - Jānis Zutis, "Latvijas gaļas ražotāju un gaļas pārstrādātāju asociācija" biedrības izpilddirektors, Artis Grišpons, "SKAI Latvia" pārstāvis, Sanita Sazonova, Olaines mehānikas un tehnoloģiju koledžas pasniedzēja. Nominācijā "Konditoreja" - Līga Bušmane, restorāna "Atvērts" galvenā konditore, Dina Gira, SIA "Baltic Restaurant Latvija" galvenā konditore, Jekaterina Dorožko, SIA "JS Heiss" ražošanas vadītāja. un citi atzīti savas nozares profesionāļi.
Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, šī gada konkurss ir izvērsies gan teritoriāli, gan arī realizēja 6 nominācijas, ko ir iespējams apgūt Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā:
Augstāko punktu skaitu un konkursa 1. vietas ieguva visas Baltijas valstis, Viesmīlība un saimnieciskais dienests - Viktorija Vēsmiņa, no Liepājas, Latvija; Ēdienu gatavošanā - Akvilė Jurgelaitytė, no Kauņas, Lietuva; Viesu apkalpošanas nominācijā - Linda Vagre, no Rīgas (RTRIT); Konditoreja - Anastasija Volkova no Rīga (RTRIT), Latvija; Gaļas izstrādājumu gatavošanā - Urmet Reinhold, no Tartu, Igaunija; Stils un Mode - Sabīne Vilkāja, no Preiļiem (RTRIT), Latvija.
Konkursa rezultāti:
Nominācija | 1. vieta | 2. vieta | 3. vieta |
Cooking | Akvilė Jurgelaitytė, Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras | Ingelo Raja Tartu Vocational Education Centre | Patrīcija Jasinska Riga Technical school of Tourism and Creative Industry |
Hospitality and housekeeping | Viktorija Vēsmiņa Professional Education Competence centre ”Liepaja’s State Technical school” | Marija Luīze Pelnēna Professional Education Competence centre ”Liepaja’s State Technical school” un Gabija Jankūnaitė Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras | Kristiāna Amanda Tinusa Riga Technical School of Tourism and Creative Industry |
Fashion and style | Sabīne Vilkāja,Sanita Ceple (Preiļi)Riga Technical school of Tourism and Creative Industry | Kristīne Doroškēviča Riga Technical school of Tourism and Creative Industry | Ance Kreivine, Viktorija Korņuha Riga Technical school of Tourism and Creative Industry |
Restaurant service | Linda Vagre Riga Technical school of Tourism and Creative Industry | Virje Laak Tartu Vocational Education Centre | Annamaria Ränk Tartu Vocational Education Centre |
Gourmet Butcher | Urmet Reinhold Tartu Vocational Education Centre | Lidija Martjucenko Riga Technical School of Tourism and Creative Industry | Rene Mäesepp Tartu Vocational Education Centre un Aleksei Kuznecovs Riga Technical School of Tourism and Creative Industry |
Pastry | Anastasija Volkova Riga Technical school of Tourism and Creative Industry | Mai-Liis Kombe Tartu Vocational Education Centre | Viktorija Klāsupa Ogres tehnikums |
Konkurss norisinājās visas dienas garumā, kur dalībniekiem atkarībā no nominācijas vajadzēja pierādīt savas zināšanas rakstiskā testā, un apstiprināt ar praktisku uzdevumu veikšanā. Cīņa par goda pjedestālu bija tik sīva, ka dažās nominācijās bija vairākas 2. un 3. vietas, vai arī punktu starpība bija 0,5 punkts, kas šķīra no citiem konkursantiem.
Konkursa mērķis ir dot iespēju talantīgiem jauniešiem parādīt sevi un pievērst darba devēju un sabiedrības uzmanību profesionālās izglītības priekšrocībām. Darba devēji vērš uzmanību, ka profesionālajai izglītībai ir liela perspektīva. Vairums absolventu darbu atrodot uzreiz, bez problēmām, turklāt arī ārpus Latvijas. Ļoti akūts darba spēka trūkums visā Eiropā ir viesmīlībā, tieši tāpat arī pavāriem. Savukārt profesija, ko mēs mēģinām pacelt citā līmenī, tāpat kā daudzas skolas Eiropā, ir gaļas pārstrādātājs jeb miesnieka arods, jo šī mācību programma nav novērtēta jauniešu vidū, bet skolas ir gatavas, un darba tirgū šī profesija ir pieprasīta,” atklāj Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma projektu vadītāja Zane Saukāne.
Paralēli starptautiskajam konkursam, VSIA “Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums” notika Latvijas mēroga konkurss sekojošās nominācijās:
Profesionālās meistarības konkursi Tehnikuma pirmo kursu audzēkņiem:
Viesmīlībā “Iepazīsti Viesmīlības un tūrisma uzņēmumus Latvijā”
Paldies vēlreiz visiem dalībniekiem, skolotājiem, atbalstītājiem, organizētājiem - uz tikšanos nākāmgad!