A+
a-
"Ceļš uz profesiju - vīnzinis", meistarklase 21.02.

Karjeras aktivitātes

Aktuāli

27.02.2019

"Ceļš uz profesiju - vīnzinis", meistarklase 21.02.

Ceļš uz profesiju - someljē

Meistarklase “No ogām līdz vīnam” un lekcija – seminārs “Ceļš uz profesiju” notika VSIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums" aktu zālē 21.februārī. Viesojās Latvijas Vīnziņu asociācijas presidents Jānis Kaļķis.

Klausītāji  no Viesmīlības pakalpojumu nodaļas 1.,2.,3.kursiem nodarbībās apgūstamo materiālu papildināja ar godājamā someljē aizrautīgo stāstījumu. Prezentācijas programma bija plaša un daudzveidīga: gan leģendām apvītā vīnu ražošanas vēsture, sākot ar senajiem grieķiem un ķīniešiem, armēņiem, gruzīniem un pat  šumeriem, gan vīna pasniegšana, gadžeti un nākotnes vīzija.

Jaunieši ar interesi klausījās par vīna nozares tendencēm pasaulē un speciāleim rīkiem vīna pasniegšanai. Lektora dzīvespriecīgais stāstījums un vīna  salīdzinājums ar ’’cilvēku, kurš skrien maratonu” lika ieraudzīt daudz neparastā vīnzinībā. Tikām iepazīstināti ne tikai ar vīnu šķirnēm un cenām, bet arī ar vīna uzglabāšanu. Izglītojamie uzdeva dažādus jautājumus, kā piemēram:

”Kā iegūt rozā vīnu?”

“Kā vīna  ražošanu ietekmē ĢMO izejvielas?”

Uzzinājām, ka someljē var iegūt augstāko izglītību  Eiropas Vīna Akadēmijā, kas atrodas Beļģijā, kā arī Latvijas Vīnziņu asociācijas rīkotajos kursos.

Lekcijas – semināra un meistarklases nobeigumā tika uzdoti jautājumi no Eiropas Vīnziņu čempionāta, kā balvu piesolot vienu no vīnziņa instrumentiem. Atbildes bija interesantas, bet atklājās daudz nezināmā.

Nobeigumā izglītojamie saprata, ka ir vērts padomāt par iespējamo vīnziņa nākotni, jo  pieprasījums pēc vinziņiem  Latvijas restorānos pakāpeniski pieaugs.

Paldies par foto: Dāniels Veidenbaums

Sagatavoja Lija Indāne, pedagogs karjeras konsultants