22.02.2023
Šodien, 22. februāri, pulcējot 22 jauniešus un 29 skolotājus, no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, iesākās Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma rīkotais starptautiskais konkurss Baltic VET Skills, kas paredzēts Baltijas valstu profesionālos izglītības iestāžu audzēkņiem.
Konkursa ietvaros, jauniešiem, divu dienu garumā, trijās dažādās nominācijās startē:
Katrā no nominācijām, konkursantiem ir jāizpilda dažādi uzdevumi, lai pierādītu savas prasmes un zināšanas, kas iegūtas līdz šim, mācību procesa laikā, tikmēr, viņu darbu, gatavošanas procesu un prezentēšanas spējas vērtē starptautiska žūrija no konkursā iesaistītajām dalībvalstīm.
Gaļas pārstrādē, jauniešiem bija jāpierāda savas zināšanas cūkgaļas kājas atkaulošanā, gaļas izcirtņu sagatavošanā, sadalot šķiņķi atsevišķos muskuļos atbilstoši to membrānām, kā arī jāsagatavo pieci pusfabrikātu gaļas izstrādājumus no cūkgaļas šķiņķa.
Konditoriem, balstoties uz izsniegto tehnoloģisko karti bija jāpagatavo 10 sviesta biskvīta kēksiņi ar lazdu riekstiem, kā arī jāizcep divas maizes izmantojot trīs veidu miltus – mandeļu, kviešu un auzu.
Darbīga diena bija arī pavāriem, kuriem darba uzdevums bija pagatavot aukstās uzkodas, kuru sastāvā, kā obligāta sastāvdaļa būtu Baltijas reņģes un žāvēti tomāti eļļā. Vegāniskais pamatēdiens bija konkursantu otrais uzdevums, kura pagatavošanā bija nepieciešams izmantot vismaz piecas dažādas sastāvdaļas, kā obligāti izmantojamā sastāvdaļa – bulgurs un divu veidu dārzeņi.
Katrai no nominācijām neiztika arī bez neziņas – kā jau visos, profesionālās meistarības konkursos, arī šeit jauniešiem nācās iespringt brīdī, kad žūrija atklāja “melnās kastes” produktu, kura izmantošana kādā no ēdieniem ir obligāta.
Lai arī pirmā diena konkursā ir noslēgusies, jauniešus, jau rītdien gaida starts noslēdzošajiem konkursa uzdevumiem. Konditoriem piecu stundu laikā būs jāpagatavo biskvīta mīklas rulete kā arī smilšu mīklas kūciņas, savukārt, gaļas pārstrādē būs jāpagatavo viens no šodien sagatavotajiem pusfabrikātiem, kas ietvers gatavošanas procesu, noformēju un prezentēšanu. “Ēdienu gatavošana” konkursanti gatavos divus ēdienus – vistas gaļas ēdienu un desertu.
Konkurss ir Erasmus+ stratēģiskās partnerības projekta "BALTIC VET Skills competition in catering and food industry sectors" 2019-1-LT01-KA202-060530 rezultāts.