28.12.2020
Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma, pārtikas produktu ražošanas un ēdināšanas nodaļas skolotāja Irina Duvanova gatavo zivi svētku galdam - Pildīta līdaka.
Recepte:
 Pildīšanai izmanto nesaldētas zivis. Nomazga un sasmalcina zaļumus (bez kātiem). Zivīm notīra zvīņas, atdala galvu, izņem iekšas un rūpīgi nomazgā. Atdala ādu ar 0,5 – 1 cm biezu filejas mīkstumu pie tās, noliek uz dēļa ar virsu uz leju ka zeķes). Ādu apkaisa ar sāli, pipariem, apslacina un viegli ierīvē citrona sulu, pārloka uz pusēm noliek vēsumā līdz pildīšanai. Atlikušo zivs mīkstumu atdala no mugurkaula un asakām. Kaulus un asakas liek aukstā ūdeni un vāra buljonu. Nemizoti sīpoli, un ļoti labi nomazgāti burkāni jāpārgriež uz pusēm. Apcep bez taukiem līdz brūns. Baltmaize bez garoziņām iemērc saldā krējumā. Atdalīto zivs mīkstumu un menca fileju samaļ, pievieno iemērcetu baltmaizi un vēlreiz, pievieno olas garšvielas, kartupeļu cieti, sakapātas dilles un labi sastrādā, līdz izveido vijīga masa. Pilda ādu ar zivju masu. Liek uz samitrinātas marles, aptin, vaļīgi nosien ar baltu diegu un uzmanīgi ieceļ lēzenā katla. Pārlej padzesētu izvārīto buljonu, uzvāra, pieliek apceptas garšsaknes un lēni vāra 30 - 40 min (-98o C temperatūrā). 10 min līdz gatavs un pievieno zivju galvu. Zivs ir gatava, kad uzspiežot tā liekas stingra – olbaltumvielas visā zivs masā ir sarecējušas. Kamēr zivs vārās, sagatavo pildītas olas un piedevas. Cieti vārītas olas griež uz pūsi, izņem dzeltunumu un izberž caur sietu, pievieno majonēzi un labi saputo. Pilda ar konditorejas maisiņu palīdzību olas pusītes ar dzeltenumu masu. Zivi uzmanīgīi izņem no katla, atdzesē,noņem apsēju, griež porciju gabalos. Lielas ovālas šķīvī vai paplātes liek salatu lapas un uz tas liek pildītu līdaku, pieliek galvu un noformē ar sagatavotām dārzeņiem un pildītām olām.
Sastāvdaļas:
 Pildīta līdaka ar pildītām olām.
 Līdaka 1gab (aptuveni 1,5-2kg)
 Mencas fileja – 0,3-0,4 kg
 Olas – 2gab
 Kartupeļu cieti – 2 ēd. kar.
 Baltmaize -150-200 gr
 Salds krējums – 200 gr
 Dilles – 0,030 kg
 Garšvielas pēc garšas
Piedevas un noformēšana
 Olas vistas -7 gab
 Paipalu olas -4 gab
 Tomati cherry (sarkani) – 250 g
 Tomati cherry (dzelteni) – 250 g
 Tomāti – 3 gab
 Svaiģi gurķi (garas) – 1 gab
 Citrons vidējās izmērs – 1 gab
 Puravi - 1 gab
 Dilles – 0,030g
 Salātu lapas – 0,300g
 Melnas olīves (acīm) – 2 gab
 Redīsi sarkanie – 0,300 g
 Majonēze ( pildītām olām) – 0,100
Buljonam
 Sīpoli – 2 gab
 Burkāni – 2 gab
 Sāls, melnas graudu pipari, lauru lapas  - pēc garšas