A+
a-
Francijas delegācijas vizīte

AEHT (Eiropas tūrisma un viesmīlības skolu asociācija) ir starptautiska nevalstiska organizācija, kurai Eiropas Komisijā ir konsultatīvs statuss.

Asociācijas primārais mērķis ir veicināt Eiropas dimensiju tūrisma un viesmīlības skolās. Sadarbība tiek īstenota, attīstot komunikāciju starp profesionālās izglītības iestādēm, izplatot informāciju par aktualitātēm un inovācijām tūrisma un viesmīlības nozarēs, apkopojot un izplatot labās prakses piemērus, īstenojot pedagogu un audzēkņu pieredzes un prakses projektus, izplatot jaunus mācību metodiskos materiālus un mācību metodes, organizējot starptautiskos profesiju konkursus, tematiskus pasākumus un seminārus attīstot sadarbību starp izglītības iestādēm un nozaru darba tirgu.

AEHT ir dibināta 1988. gadā un šobrīd tās biedru skaits pārsniedz 400 iestādes no 40 pasaules valstīm. AEHT darbību koordinē valde, kuru veido nacionālie pārstāvji no katras dalībvalsts. Latviju organizācijā pārstāv Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma valdes locekle-direktore Ilze Ločmane.

Sīkāka informācija: http://www.aeht.eu/en/


CHASE (Eiropas viesnīcu un viesmīlības skolu apvienība) ir nevalstiska organizācija, kuru veido profesionālās izglītības iestādes. Organizācijas primārais mērķis ir īstenot kvalitatīvas audzēkņu ilgtermiņa mobilitātes Erasmus+ programmas projektu ietvaros.

CHASE ir dibināta 1990. gadā un apvieno 19 profesionālās izglītības iestādes no dažādām Eiropas valstīm. CHASE darbību koordinē valde, kuras priekšsēdētāja ir Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma projektu daļas vadītājas vietniece Zane Saukāne.

Sīkāka informācija: http://www.chaseeducation.org/


Aktuāli

05.04.2024

Francijas delegācijas vizīte

Šā gada 25. martā, darba vizītes ietvaros tehnikumu apmeklēja Francijas delegācija. Delegācijas sastāvā bija viesi no Francijas pieaugušo profesionālās izglītības aģentūras, Eiropas Profesionālās izglītības asociācijas un Eiropas Profesionālās izglītības iestāžu asociācijas. Vizīte tika organizēta sadarbībā ar Izglītības Ministriju, kuru pārstāvēja profesionālās un pieaugušo izglītības departaments vecākā eksperte Ilze Buligina. 

Delegācijas dalībniekiem, kopā ar direktores vietnieci mācību procesa organizācijas jomā Ilzi Pilāni un karjeras izglītības vadītāju Artūru Hominu, bija iespēja iepazīties ar mūsu audzēkņu prakses vietām Troubadour Gourmand un viesnīcu Wellton. Pēc kā viesi devās uz Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu, kur viņus sagaidīja valdes locekle- direktore Ilze Ločmane, direktores vietniece izglītības kvalitātes un mūžizglītības jomā Gunta Šmaukstele , direktores vietniece audzināšanas darbā un kultūrizglītības jomā Ludmila Ļevančuka un starptautiskās sadarbības centra vadītāja Zane Saukāne. 

Lai delegācijas viesi labāk varētu iepazīt mūsu skolas darbību, tika organizētas pusdienas mācību restorānā, kuru laikā viesus apkalpoja mūsu skolas audzēkņi. Kā arī pēc tam tika prezentētas visas mūsu skolas sniegtās iespējas un paradītas tās arī praksē, apskatot tehnikuma telpas, aprīkojumu un darbnīcas.  

Lai gan vizīte nebija ilga, tā bija ļoti efektīva un tās rezultātā ir idejas jaunām sadarbības iespējām, kuras plānojam attīstīt jau tuvākajā laikā.  

Vizītes noslēgumā atzinīgus vārdus teica delegācijas dalībnieki. Alex Lenoir akcentēja, ka katrs sīkums esot bijis ideāls. Piebilstot arī to, ka Latvijas profesionālās izglītības sistēma ir ļoti labi attīstīta un daudzos aspektos (tehniskās apmācības iespējas, vide utt.), un ir ļoti pietuvināta praksēm un organizācijām. 

Atzinības vārdus teica arī ES projektu vadītājs no (EVBB) – Eiropas Profesionālās izglītības institūtu asociācijas Antonio Gennarelli: "Pašā vizītē izdevās iesaistīt iespaidīgu organizāciju (skolu, uzņēmumu uc) grupu, jo mums izdevās dziļi ieskatīties PIA ekosistēmā Latvijā. Es zināju, ka šajā jomā ir notikušas daudzas reformas, jo iepriekš Briselē bija iespēja tikties ar Latvijas pārstāvniecības ES izglītības atašeju. Taču, pateicoties vizītei, man izdevās uzzināt par apmācību izcilībām valstī, izprotot attīstības plānus un arī daudzās notikušās izmaiņas. Es esmu īpaši pārsteigts par ļoti pozitīvo un kvalitatīvo Eiropas fondu (ERAF, Erasmus+ uc), ko izmanto ministrija un skolas, lai padarītu profesionālās apmācības pievilcīgākas: jaunas infrastruktūras, aprīkojums, partnerības ar uzņēmumiem, cita starpā. Latvija ir īsts pozitīvs piemērs, ko mēs atvedām mājās, jo es personīgi strādāšu, lai vairāk mūsu tīkla deputātu uzzinātu par to vairāk. 

Vēlamies pateikties visiem, kuri piedalījās vizītes organizēšanā un īstenošanā, kā arī visiem mūsu audzēkņiem un darbiniekiem, kuri sniedza ieguldījumu, lai šī vizīte būtu tik veiksmīga. Kopā mēs spējam sasniegt lielākus un izcilākus rezultātus, un šī vizīte ir lielisks piemērs tam, kā sadarbība un pārrobežu izglītības apmaiņa var veicināt inovācijas un izaugsmi izglītības jomā.